Iets voor mensen
met helemaal niets
“Hij had helemaal niets. Zijn leven was een puinhoop. Hij had geen geld, geen verzekering, helemaal niks. Het zou eigenlijk een uitvaart worden op kosten van de staat. Dan krijg je of een technische crematie, of een algemeen graf. Je krijgt geen kaarten, geen koffietafel, niets extra’s. Maar ik dacht, het maakt niet uit of iemand nu wel of geen geld heeft. Het gaat erom dat deze persoon jarenlang heeft rondgelopen op deze aarde. Hij heeft op iedereen een indruk achtergelaten, of dat nu een positieve of minder positieve indruk is geweest. Daar kun je niet zomaar aan voorbijgaan.”
Uitvaartverzorger Guido Steennis vertelt waarom een uitvaartverzekering zo belangrijk is voor mensen die onder bewind staan.
Waarom kiezen veel mensen voor het vak bewindvoerder? Omdat zij graag met mensen werken. Zij willen graag iets betekenen voor mensen die er minder goed voor staan. Mensen die zelf niet alle antwoorden hebben en hulp zo goed kunnen gebruiken, al is het maar klein. Dat kan komen omdat zij geen uitweg zien bij schuldproblemen, die steeds verder oplopen zonder hulp. Maar er is ook een groep mensen die hulp nodig heeft, omdat zij zelf hun financiën niet kunnen regelen door een geestelijke beperking bijvoorbeeld.
Waarom wij doen wat we doen
De reden dat jij als bewindvoerder mensen graag helpt, is omdat je het een mooi vak vindt. Je haalt hier voldoening uit en je bent goed in wat je doet. Ik durf dit zo stellig te zeggen, omdat hetzelfde geldt voor uitvaartverzorgers. Ook wij kiezen voor dit vak omdat we er willen zijn voor mensen op een moeilijk moment. Wij kunnen mensen op dat moment ontzorgen. En wij weten als geen ander waarom een uitvaartverzekering zoveel verschil kan maken.
Regel de laatste wens als eerste
Staat iemand onder bewind? Juist dan is het belangrijk om ook de uitvaartverzekering te checken. Zorg in ieder geval dat je weet óf er een uitvaartverzekering is. Dat kan zoveel extra verdriet voorkomen bij het moment van overlijden. De familie weet het zelf lang niet altijd. ‘Dat heeft de bewindvoerder geregeld.’ Overlijdt iemand in het weekend? Dan moeten zij vaak wachten tot maandag, want bewindvoerders werken over het algemeen niet in het weekend. Onzekerheid op zo’n moeilijk moment, dat is extra zwaar.
Inboedel, zorg, uitvaart. Check.
Dit kun je onder de aandacht brengen als je de verzekeringen doorloopt met de persoon die onder bewind staat. Inboedelverzekering, zorgverzekering, uitvaartverzekering. Check. Communiceer! Vink samen de belangrijkste wensen af. Zoals de wens voor cremeren of begraven bijvoorbeeld. Hoe verdrietig is het als iemand graag begraven wil worden, maar hiervoor geen geld is? Dat kun je vaak al voor een relatief laag bedrag verzekeren. En misschien kun je ergens anders op beknibbelen.
Zorg ook dat de familie weet wat er geregeld is
Als bewindvoerder help je mensen bij leven. Het kan dus zijn dat je het dossier na overlijden direct sluit. Weten de nabestaanden niet wat er geregeld is voor de uitvaart? Dan kunnen zij met veel vragen zitten op zo’n moment. Ik adviseer daarom om ook het gesprek met de familie te voeren. Betrek de partner, ouders, naasten. Zodat zij weten wat er wel en niet geregeld is. Dat kan veel vragen, zorgen en verdriet voorkomen.
En dat is waarom we dit vak hebben gekozen, toch?
Uiteindelijk regelen we een waardig afscheid met de kleine dingen die wél mogelijk zijn. Zelf geprinte kaarten, een simpele kist. De nabestaanden waren enorm dankbaar.
Reageren op dit blog? Guido gaat graag met jou in gesprek. E-mail naar guidosteennis@monuta.nl