Rente: leg dat maar
eens goed uit!
‘Als je het niet simpel kunt uitleggen, snap je het zelf niet goed genoeg.’ Aan deze uitspraak moest ik laatst denken, toen ik mijn buurman – die overigens niets met de financiële wereld te maken heeft – probeerde uit te leggen hoe het zit met de lage rentestand en welke invloed dit heeft op de verzekeringspremies. Het deed mij beseffen hoe moeilijk het voor een leek moet zijn om de financiële wereld te doorgronden.
Bij het lezen van krantenberichten vliegen de ingewikkelde begrippen je om de oren. Dekkingsgraad, solvabiliteit of cashflow. Afkortingen als ECB, AFM of DNB… En dan hebben we het nog niet eens over alle verbanden tussen die begrippen. Voor wie niet werkzaam is in de financiële wereld, kan het flink lastig zijn om alle ontwikkelingen bij te houden en ook een beetje te begrijpen.
Neem de huidige rentestand. Wat tien jaar geleden nog onvoorstelbaar leek – betalen voor je spaargeld – is inmiddels al bijna heel normaal geworden. Het is de wereld up-side-down. En dit is een situatie die volgens experts nog wel eens tien jaar of langer kan voortduren.
De huidige rente raakt niet alleen mensen in hun portemonnee, maar ook voor de algehele financiële sector betekent dat de druk op rendementen toeneemt. Hoe langer het duurt voor de rente omhooggaat, hoe meer risico’s zich opbouwen.
Ook bij Monuta kijken wij nauwlettend naar de vraagstukken over de renteontwikkelingen. Met onze uitvaartverzekeringen maken we afspraken voor een heel lange periode, soms wel voor tachtig jaar. Hoe houden we het betaalbaar? De behoefte van de klant is immers niet veranderd. Die wil de rust en zekerheid dat de financiering van de uitvaart geregeld is, tegen een betaalbare prijs.
En leg diezelfde klant bovenstaande ontwikkelingen dan maar eens uit. Toch kan dat. Voorwaarde is alleen wel dat je zelf de materie goed snapt. Zo heb ik zelf onlangs met de actuaris van Monuta een uur om de tafel gezeten en hem het hemd van het lijf gevraagd. Dit heeft mij een aantal goede inzichten opgeleverd. Onderstaand slechts één voorbeeld, in begrijpelijke consumententaal, die u wellicht ook kunt gebruiken in een gesprek met uw klant over de gevolgen van de huidige rente op uitvaartverzekeringen:
“Bij een uitvaartverzekering keert een uitvaartverzekeraar een bedrag uit dat gebruikt wordt om uw uitvaart te betalen. Het moment waarop die uitkering gedaan moet worden is onbekend. Dat kan snel zijn of pas over 50 jaar. De verzekeraar weet zeker dat ze ooit moet uitkeren aan u en zet daarvoor een geldbedrag opzij. Een deel van het geld dat u betaalt voor de verzekering wordt gebruikt om met een laag risico te beleggen. Zo zorgt de verzekeraar dat het geldbedrag groeit met een vast percentage. Het vaste percentage waarmee ze rekent om u te verzekeren dat u bij het overlijden echt een uitkering krijgt heet rekenrente. Hoe lager de rente, hoe hoger de premie.”
Met bovenstaande toelichting lukt het je ongetwijfeld om je klant mee te nemen in je verhaal. En bedenk: hoe beter jij het kunt uitleggen, hoe groter zijn of haar vertrouwen in jouw expertise!
Wilt u reageren op deze blog? E-mail dan naar rvdwal@monuta.nl