De (on)zin van een
uitvaartverzekering
Vul je geboortedatum in om jouw premie te berekenen.
Van alles wat je moet betalen in je leven, lijkt de uitvaart het meest ver weg. Bijna de helft van alle Nederlanders denkt er dan ook liever niet over na. Maar uit onderzoek blijkt ook dat ruim 67% van de mensen de uitvaart van een geliefde niet binnen een maand zou kunnen betalen. Omdat er geen spaargeld is, of er niet op gerekend was. Dan ben je vaak afhankelijk van leningen of kun je het afscheid niet invullen zoals je wil.
Vanaf het moment dat we volwassen zijn, krijgen we te maken met allerlei kosten. Veel uitgaven kun je plannen en bijhouden, maar sommigen komen ook onverwacht. Zo kunnen de kosten van een uitvaart voor financiële verrassingen zorgen, ook al weten we dat iedereen een keer een uitvaart nodig heeft. Hoe komt dat dan? Op de vraag over hoe de uitvaart betaald kan worden, volgen vaak de volgende antwoorden.
"Ik heb nog genoeg tijd om te sparen"
Sparen voor een uitvaart... in de praktijk is dat toch anders. Vooral op jonge leeftijd willen mensen nog niet nadenken over hun eigen uitvaart. Er is veel discipline voor nodig om maandelijks geld opzij te zetten voor een uitvaart. Daarnaast zijn er nog veel andere grote uitgaven om voor te sparen. Een koophuis, een wereldreis. Sparen voor de uitvaart wordt dan vaak op de lange baan geschoven, omdat de meeste mensen denken dat ze pas op late leeftijd overlijden.
Mocht je toch eerder overlijden dan verwacht, staat er vaak te weinig op de spaarrekening. Een uitvaartverzekering dekt de kosten voor de uitvaart al na één keer premie betalen.
"Het kan later wel uit mijn erfenis betaald worden"
In veel gevallen moet de uitvaartrekening binnen 14 dagen worden betaald. Vaak blijkt dat een erfenis vaak niet meteen beschikbaar is. Daarnaast moet je nadenken of je erfenis wel genoeg is om de uitvaart te betalen. Als je bijvoorbeeld een huurhuis hebt en weinig spaargeld, moeten je nabestaanden de rest van de uitvaart nog betalen. Het is daarom goed om alvast na te denken over wat je zelf achterlaat en of de mensen om je heen de uitvaartkosten kunnen betalen.
"Ik ga een overlijdensrisicoverzekering afsluiten"
Veel mensen in Nederland hebben een overlijdensrisicoverzekering, zodat de hypotheek kan worden betaald bij een overlijden. Daarom wordt er vaak wel gedacht aan een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering wordt vaak verward met de een uitvaartverzekering, maar ze houden niet hetzelfde in. Dit zijn de belangrijkste verschillen:
- Een overlijdensrisicoverzekering heeft een vaste looptijd, bijvoorbeeld van 30 jaar. Je krijgt alleen geld uitgekeerd als je overlijdt binnen die periode. Er is dus een kans dat je verzekering al is afgelopen op het moment dat je overlijdt.
- De overlijdensrisicoverzekering is vaak gekoppeld aan het afsluiten van een hypotheek. Dat is dan ook het doel van de verzekering: de hypotheek aflossen. Je kunt het geld meestal niet gebruiken om de uitvaart te betalen.
Bereken jouw
premie
Wil jij alvast zorgen voor financiële rust rondom jouw uitvaart? Bereken jouw premie hieronder.
Dit vinden klanten van Monuta
Bekijk reviewsvertellen
Het afscheid
en de kosten
Er zijn veel kosten voor de toekomst waar je rekening mee moet houden. Vaak denk je al na over de dagelijkse uitgaven, een grote reis, wat een auto kost of dat je gaat sparen voor een huis. Maar heb je ook al eens nagedacht over de kosten van een uitvaart?
Wat maakt een uitvaart
duur of goedkoop?
Geboortes, trouwerijen en uitvaarten kosten vaak veel geld. Dat is wat iedereen zegt, maar is dit ook echt zo? Of hebben we zelf hier meer grip op dan we eigenlijk denken? Wij zochten uit wat een uitvaart duur of goedkoop maakt.
Hoe regel je
een uitvaart?
Ciana (32) staat nog vol in het leven, maar wil graag open zijn over afscheid en wat dat kost. Omdat ze zelf nog nooit een afscheid heeft moeten regelen, weet ze niet waar ze moet beginnen. Volg haar in haar zoektocht naar een persoonlijk afscheid.