Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Gezin woonkamer

De (on)zin van een
uitvaartverzekering

Bereken jouw premie

Vul je geboortedatum in en bereken jouw premie. 

Van alle kosten waar je over na moet denken voor je gezin, lijkt een uitvaart misschien het meest ver weg. Uit onderzoek onder 50.000 Nederlanders blijkt dat ruim 67% moeite zou hebben om de uitvaart binnen een maand te betalen. Omdat het niet lukt, er geen spaargeld is of ze afhankelijk zijn van leningen.

We bereiden ons voor op allerlei uitgaven, voor onszelf en de mensen waar we van houden. Niemand houdt van financiële verrassingen, maar toch wordt er over de kosten van de uitvaart vaak luchtig gedacht. Ondanks dat we allemaal weten dat iedereen een keer een uitvaart nodig heeft. Hoe komt dat dan? Op de vraag over hoe de uitvaart betaald kan worden, volgen vaak de volgende antwoorden.

"We hebben een overlijdensrisicoverzekering"


Vaak hebben de ouders in een gezin een overlijdensrisicoverzekering, zodat de hypotheek kan worden betaald bij een overlijden. Dit zijn de belangrijkste verschillen met een uitvaartverzekering:

  • Een overlijdensrisicoverzekering heeft een vaste looptijd, bijvoorbeeld van 30 jaar. Er wordt alleen uitgekeerd als de verzekerde overlijdt binnen die periode. De kans is dus groot dat de  verzekering al is afgelopen op het moment van overlijden. 
  • De overlijdensrisicoverzekering is vaak gekoppeld aan het afsluiten van een hypotheek. Het doel is dat de hypotheek wordt afgelost met het uitgekeerde bedrag. De nabestaanden krijgen geen geld uitgekeerd voor de uitvaartkosten.
Afbeelding
Gezin aan tafel met uitvaartverzorger
 
    "We hebben overwaarde op ons huis"


    In veel gevallen moet de uitvaartrekening binnen 14 dagen worden betaald. In de praktijk blijkt dat de overwaarde van een huis  niet direct beschikbaar is. Daarnaast moet je nadenken of je het huis wel wil verkopen om de kosten van een uitvaart te betalen. Als je partner bijvoorbeeld overlijdt, kan het zo zijn dat je gewoon in het huis blijft wonen. Dat geldt ook als er iemand anders in het gezin zou overlijden. Het gevolg is dat er vaak een groot bedrag moet worden voorgeschoten door de nabestaanden.

    "We zetten zelf geld opzij voor een uitvaart"


    Sparen voor een uitvaart... in de praktijk is dat toch anders. Vooral op jonge leeftijd willen mensen nog niet nadenken over hun eigen uitvaart. Er is veel discipline voor nodig om maandelijks geld opzij te zetten voor een uitvaart.  Zeker als er voor een heel gezin gespaard moet worden blijkt het vaak nog lastig te zijn. De meeste mensen denken dat ze pas op late leeftijd overlijden.

    Als je een gezin hebt, moet je er rekening mee houden dat je ook voor elk lid van het gezin zult moeten sparen. Mocht er iemand eerder overlijden dan verwacht, staat er vaak te weinig op de spaarrekening. Een uitvaartverzekering dekt de kosten voor de uitvaart al na één keer premie betalen en kinderen zijn bij  Monuta gratis meeverzekerd tot 18 jaar.

    Bereken jouw
    premie

    Wil jij alvast zorgen voor financiële rust rondom jouw uitvaart en die van de rest van het gezin? Bereken jouw premie hieronder. Kinderen zijn vanaf 20 weken zwangerschap tot 18 jaar gratis meeverzekerd.

    Bereken
    Keurmerk uitvaartzorg
    Afbeelding
    Vader en dochter

    De kosten van
    de uitvaart

    In een gezin zijn er veel verschillende uitgaven waar je rekening mee moet houden. Vaak denk je dan wel al na over de dagelijkse uitgaven, wat een baby kost en hoeveel je opzij zou moeten leggen voor de studie van je kinderen. Maar heb je ook al eens nagedacht over de kosten van een uitvaart? 

    Lees meer

    Afbeelding
    Opbaarplank en eco urn

    Wat maakt een uitvaart
    duur of goedkoop?

    Geboortes, trouwerijen en uitvaarten kosten vaak veel geld. Dat is wat iedereen zegt, maar is dit ook echt zo? Of hebben we zelf hier meer grip op dan we eigenlijk denken? Wij zochten uit wat een uitvaart duur of goedkoop maakt. 

    Lees blog

    Afbeelding
    Tommy en Ciana

    Hoe regel je
    een uitvaart?

     Ciana (32) staat nog vol in het leven, maar wil graag open zijn over afscheid en wat dat kost. Omdat ze zelf nog nooit een afscheid heeft moeten regelen, weet ze niet waar ze moet beginnen.  Volg haar in haar zoektocht naar een persoonlijk afscheid.

    Bekijk serie