Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Uitvaartverzorgster in natuur

Wel of geen spaarpotje
voor de dood?

Als je jong bent is de toekomst nog vrij in te vullen, vol mogelijkheden en doelen. Wanneer je je eerste baan hebt, ga je misschien al meer nadenken over sparen. Voor die wereldreis, een huis, een gezin, of je droomauto. Voor veel mensen is dat al een behoorlijk gepuzzel. Sparen voor een uitvaart komt dan eigenlijk in bijna niemand op, als je het hebt over geld opzij zetten.

Liever voor leuke dingen

De meeste dingen waar we voor sparen, zijn de leuke dingen in het leven. Iets om naar uit te kijken, waardoor je het niet erg vindt om geld opzij te zetten. Zoals een leuke reis, de schoenen die je graag wil of een grote aankoop voor jezelf. Vaak zijn die doelen ook nog op de redelijk korte termijn gepland. Zo kun je heel gericht ergens naartoe werken en heb je er vrij snel plezier van. Hoe goed voelt het als je jouw droom waar kunt maken, doordat je er zelf voor hebt gespaard?

Praktisch sparen

Naast het sparen voor specifieke wensen, kunnen we vaak ook goed ‘praktisch’ sparen. Dan zetten we geld opzij voor de dingen die we echt nodig hebben. Misschien heb je geld nodig voor je auto, voor je huis of misschien wel om je hobby uit te kunnen voeren. Of wil je graag je eigen bedrijf starten en heb je daar geld voor nodig.

Zo zie je spaarpotjes voor vaste lasten, of onvoorziene kosten. Voor wanneer je wasmachine ineens kapot gaat, of de APK toch net wat duurder uitvalt dan gedacht.

Sparen voor je uitvaart

Als we al die dingen waar je voor kunt sparen op een rij zetten, ontbreekt sparen voor een uitvaart bij veel mensen. En grappig genoeg wordt er toch heel vaak gezegd ‘je uitvaart spaar je gewoon zelf bij elkaar’. Waarom doen we dat dan niet? Nadenken over de dood blijkt voor veel mensen lastig. Het voelt ver weg en soms is het ongemakkelijk. Zeg nou zelf; nadenken over je droomhuis is een stuk verleidelijker dan de gedachte aan je afscheid.

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle mensen niet over hun uitvaart na heeft gedacht. Een groot deel daarvan geeft aan dat ze zichzelf hier te jong voor vinden. Dus komt het sparen voor een uitvaart op een laag pitje te staan. De auto, het huis, de wereldreis en de onvoorziene uitgaven gaan toch ineens voor. Voor de uitvaart wordt geen geld meer apart gezet, terwijl iedereen ooit met deze kosten te maken zal krijgen. 

 
Afbeelding
Proosten op het leven
Maar wat als je niet spaart?

Het lijkt dus zo simpel: gewoon wat geld opzij zetten. En in de praktijk blijkt het veel lastiger dan gedacht. Je weet natuurlijk nooit wanneer je zult overlijden en hoe je financiële situatie op dat moment is. Wat gebeurt er dan eigenlijk als je geen spaarpotje voor je afscheid klaar hebt staan?

Dat antwoord is vrij simpel. De kosten gaan namelijk bijna altijd naar de nabestaanden. Als jij familie hebt, zal het vaak daarheen gaan. Er wordt altijd gezocht naar iemand die de uitvaart zal regelen en betalen. Soms zie je dat dit voor nabestaanden heel erg moeilijk is, waarna er bijvoorbeeld een inzameling of Crowdfunding wordt georganiseerd. Helaas geldt ook daarvoor dat het bedrag meestal niet voldoende is en de nabestaanden alsnog veel zelf moeten betalen.


Hoe regel je het dan?

Als je geen zin hebt om na te denken over het sparen voor je uitvaart of erfenis, kun je toch regelen dat je uitvaartkosten worden betaald. Een uitvaartverzekering bestaat om ervoor te zorgen dat iedereen een mooie, persoonlijke uitvaart kan betalen. Je betaalt een klein bedrag per maand en bent dan zeker van uitgebreide hulp van een uitvaartverzorger en een bedrag om jouw uitvaart te betalen. Afhankelijk van je leeftijd, ben je al verzekerd vanaf €4,13 per maand. 

Is dat dan ook een soort sparen? Nee, de uitvaartverzekering geeft meteen dekking. Het is dus niet zo dat je premie bij elkaar wordt verzameld en dat dit het bedrag is. Als jij je verzekert, ben je meteen voor het hele bedrag verzekerd. Of je nu vroeg overlijdt, of als je heel oud bent. Je hoeft dus niet meer na te denken over jouw spaarpotje voor jouw afscheid. Dat wordt allemaal voor je geregeld. 

Hoe heb jij het
financieel geregeld?

Als je weet wat je ongeveer aan kosten kunt verwachten en hoe je het afscheid voor je ziet, kun je jouw wensen delen met je nabestaanden. Daarnaast is het goed om te bedenken hoe je jouw uitvaartkosten zou willen betalen. Om zeker te zijn dat jouw uitvaartwensen gedekt zijn, sluit je bij ons eenvoudig de Monuta Uitvaartverzekering af.

Meer over de uitvaartverzekering

Monuta
uitvaartverzekering

  • Kinderen gratis meeverzekerd
  • Uitstekende klanttevredenheidscore 9.5
  • Jouw wensen, jouw uitvaart, onze zorg!
     
Keurmerk uitvaartzorg
Afbeelding
Omhelzing op heide

De (on)zin van
een uitvaartverzekering

Veel mensen bereiden zich voor op allerlei uitgaven in de toekomst. Niemand houdt van financiële verrassingen, maar toch wordt er over de kosten van de uitvaart vaak luchtig gedacht. Ondanks dat we allemaal weten dat iedereen een keer een uitvaart nodig heeft. Hoe komt dat dan?

Lees blog

Afbeelding
Tommy en Ciana

Hoe regel je
een uitvaart?

 Ciana (32) staat nog vol in het leven, maar wil graag open zijn over afscheid en wat dat kost. Omdat ze zelf nog nooit een afscheid heeft moeten regelen, weet ze niet waar ze moet beginnen.  Volg haar in haar zoektocht naar een persoonlijk afscheid.

Bekijk serie

Afbeelding
Opbaarplank en eco urn

Wat maakt een uitvaart
duur of goedkoop?

Geboortes, trouwerijen en uitvaarten kosten vaak veel geld. Dat is wat iedereen zegt, maar is dit ook echt zo? Of hebben we zelf hier meer grip op dan we eigenlijk denken? Wij zochten uit wat een uitvaart duur of goedkoop maakt. 

Lees blog