Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
vrouw zwanger op strand

Wat als het
wél misgaat?

Het blijft een bijzondere gebeurtenis, hoe vaak je het ook hebt meegemaakt: een nieuw leven de wereld in zien komen. Laura (34) en Mark (36) zitten in het ziekenhuis te wachten op de komst van hun vierde kindje. Ze weten intussen wel een beetje hoe het gaat en wat ze kunnen verwachten, maar écht zeker weten doe je het nooit.

Een paar uur later is de baby er nog steeds niet. Ze kletsen samen over het leven en hoe blij de drie zussen zullen zijn met hun nieuwe broertje. Maar de dag loopt niet zoals ze hopen. Terwijl de vorige bevallingen allemaal vrij soepel waren verlopen, gebeurt er hier van alles waar ze niet op hadden gerekend. Na een poosje gaat het gesprek een andere kant op: ‘wat nu als er wél iets mis gaat’?

Zorgen voor later

Veel ouders zullen dit wel herkennen. De babybubbel is vooral gericht op alles wat er goed gaat en wat er nog gedaan moet worden voordat het kindje er eenmaal is. Wil je dan nadenken over verlies en afscheid? De meeste mensen niet. Maar in die kamer, met de verplegers en zusters om haar heen, denkt Laura er wél over na. Misschien is het een mix van de weeën en de vragen van de artsen, maar Laura vraagt zich plotseling af wat er gebeurt als haar of de baby iets overkomt. Op het moment dat ze zich eigenlijk vol wil richten op haar bevalling, is ze bezig met zorgen voor later. 

Onbeantwoord

Die vragen worden niet minder, want de baby daalt maar niet in en er komen steeds meer artsen de kamer in om te helpen.  Ineens gaat alles in een stroomversnelling. Laura wordt op een bed gelegd en snel naar de operatiekamer gereden, omdat de baby vast zit in  zijn eigen navelstreng.  De zorgen voor later blijven onbeantwoord achter in de lege ziekenhuiskamer. 

Afbeelding
Man wacht in ziekenhuis bij bevalling
Op de lange baan?

Een paar uur later kunnen ze toch gerust adem halen. Na een spoed-keizersnede zijn moeder en zoon gezond weer terug op de kamer. De focus ligt nu op de kleine baby, niet meer op een andere afloop. De zorgen worden weer even op de lange baan geschoven. Maar toch is er die dag een zaadje geplant: alles in het leven kan ineens veranderen. 

Dat gaat verder dan wat er allemaal geregeld moet worden. Want hoe kijk je als ouders naar het leven? Je hebt niet alleen meer de verantwoordelijkheid voor jezelf, maar ook voor de rest van het gezin. Vaak denken we pas op de grote momenten in het leven na over wat er allemaal kan gebeuren. 'Ik besefte me ineens dat we het er eigenlijk helemaal niet over hebben gehad voorafgaand aan de zwangerschap' vertelt Laura achteraf.  'Dat had me een hoop stress gescheeld op het moment. Maar gelukkig was het niet nodig en is alles goed gegaan. Intussen hebben we er veel vaker gesprekken over, want uiteindelijk weet je nooit hoe het leven loopt'. 

Jouw gezin
en afscheid

Misschien heb je zelf al nagedacht over het afscheid en hoe je dit voor je ziet. Maar open zijn over afscheid stopt daar niet. Want als ouder kom je op allerlei manieren in aanraking met dit onderwerp, zo groot en klein als het maar kan. Op een dag zal je kind namelijk ook vragen hebben over verlies en afscheid. Heb jij al weleens nagedacht over hoe je dit bespreekbaar wil maken? Of heb je er misschien al ervaring mee? Ook met kinderen kun je open over afscheid zijn, op een manier die bij jouw gezin past. Benieuwd naar meer verhalen?

Lees verder

Financiële rust
voor het hele gezin

Steeds meer mensen zijn open over hun eigen afscheid. Hoe ze dit voor zich zien, maar ook hoe ze dit zouden betalen. Ruim 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering, vooral om nabestaanden met een gerust gevoel achter te laten. Met de Monuta Uitvaartverzekering zijn ook kinderen gratis meeverzekerd, al vanaf 20 weken zwangerschap. Bereken eenvoudig je premie en regel het vandaag nog.

 

Bereken
Afbeelding
Kinderen beschrijven kist

Ouders over
afscheid

Net zoals het voor veel mensen nieuw is om een kind te krijgen, hebben de meeste mensen ook niet zoveel ervaring met het regelen van een uitvaart. Wie gaat je dan helpen? Wat moet je allemaal weten? Hoe had je jezelf hierop kunnen voorbereiden? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Door ervaringen te delen met anderen, die al wel iets hebben meegemaakt op dat vlak.  

Lees blog

Afbeelding
Blog newborn

Wat heeft
Noah geleefd

Soms maak je een uitvaart mee waarvan je direct weet: deze vergeet ik nooit meer. Dat voelde ik toen ik Sabine en Danny voor het eerst ontmoette. Ik wist direct: “dit wordt een bijzondere uitvaart.” Uitvaartverzorger Esmeralda Kiès-Ovaa vertelt over de bijzondere uitvaart van baby Noah Blijleven die zij samen met uitvaartverzorger en -fotograaf Dasha Elfring verzorgde.

Lees blog

Afbeelding
Moeder praat met zoon

Hoe praat je met een
kind over afscheid?

Het onderwerp afscheid vinden we vaak al moeilijk genoeg, maar hoe leg je dit uit aan een kind? Kinderen kijken op een andere manier naar de wereld.  Ellen en Tommy geven in deze video tips  hoe je kinderen kunt betrekken bij het afscheid. 

Bekijk video