Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Vaderdag 6 tips

6 tips: Vaderdag
zonder je dierbare

Meer over dit onderwerp

Waar met Vaderdag de commercie zich nog voornamelijk richt op mensen die een vader hebben, ziet de realiteit er voor veel mensen anders uit. Vaderdag is geen feestdag meer als je je vader moet missen, als je kinderen hún vader moeten missen, als je graag vader had willen zijn of als Vaderdag je op een andere manier confronteert met een gemis. Net als bij andere feestdagen, is Vaderdag een dag waarop vrolijke mensen en vrolijke reclames je in plaats van een fijn gevoel een pijnlijke ervaring geven. Hoe ga je daarmee om?

Vaderdag zonder
vader

Er zijn geluiden over het verbreden van de Vaderdag boodschap, zodat de dag voor iedereen is en niet alleen als je een vader hebt of een vader bent. Maar waarom zouden we wachten tot de rest van de wereld dat doet? Het missen van een vader hoort ook bij het leven, dus laten we eens gaan kijken hoe je Vaderdag niet alleen “door kunt komen”, maar er juist een waardevolle dag van kunt maken. Deze zes tips geven je het houvast om dit te doen.

1. Laat je emoties er zijn.

Deze tip zou je misschien niet als eerste verwachten. Toch is het juist wanneer je een dierbare mist belangrijk om alles wat je voelt welkom te heten. Je mag gewoon rouwen, ook op Vaderdag. Hoe meer jouw gevoelens en emoties er mogen zijn, hoe meer je volop de dag kunt beleven en ook mooie momenten in je op kunt nemen.

2. Neem het de ander niet kwalijk.

Het feit dat Vaderdag nog altijd als feestdag wordt gezien, zorgt ervoor dat je getriggerd kunt worden in je eigen rouwpijn. Luisteren naar een vriendin die nog wel haar vader heeft, kan al zo’n trigger zijn. Onthoud dat dit de emotionele wond in jezelf is die de pijn veroorzaakt en dat je vriendin daar niets aan kan doen. Neem het de ander niet kwalijk (ook die vrolijke reclames niet!) dat hij of zij de dag wel als feestdag beschouwt. In plaats van willen dat de wereld zich aanpast, is het nodig om je eigen pijn onder ogen te komen. Dit is een mooi bruggetje naar de derde tip.

3. Praat over de vader die jij mist.

Het lijkt soms makkelijker om maar je mond te houden, dan lijkt het alsof je gemis er niet is. Het tegendeel is waar, want meestal gaat het daar niet van weg en dat voelen anderen ook. Dus praat over wat er in je omgaat, haal samen herinneringen op of praat over wat je op deze dag had willen doen.

4. Geef je vader een plekje op deze dag.

Rituelen zorgen ervoor dat je even stilstaat bij een bijzonder moment. Misschien zijn er dingen die je samendeed op Vaderdag of kun je je vader op een andere manier met een ritueel herinneren. Het hoeft niet iets groots en meeslepends te zijn, het kan ook iets subtiels zijn zoals zijn favoriete drankje drinken om te proosten op het leven. Of door een plek te bezoeken waar hij graag kwam. Doe het op jouw manier en geef de vader die jij mist een plekje op deze dag.

5. Vraag om hulp.

Schroom niet om om hulp te vragen op Vaderdag of in aanloop tot Vaderdag. Als je er veel mee bezig bent of ertegen op ziet (of allebei), is het waarschijnlijk handig om uit te reiken. Je hoeft het echt niet alleen te doen. Wacht niet tot mensen het aan je vragen of hulp aanbieden, ze kunnen namelijk niet weten wat je nodig hebt als je het niet aangeeft. Al is er maar één iemand die je vertrouwt, vraag dan die persoon om met je mee te denken.

6. Doe waar je zin in hebt.

Deze is misschien wel logisch, ware het niet dat ik nog teveel mensen dingen zie doen waar ze helemaal geen zin in hebben. Vandaar de zesde tip om toch echt alleen te doen waar jij zin in hebt. De enige uitzondering is als je de zorg hebt over bijvoorbeeld kinderen, vind dan een mooi compromis om samen te doen waar jullie zin in hebben. Geen zin in die hockeywedstrijd? Dan ga je niet. Geen zin in een uitgebreide maaltijd? Haal dan lekker frietjes (of iets gezonders;-). Niemand schrijft je voor hoe je deze dag moet beleven, dus zorg voor jezelf en doe het helemaal op je eigen manier.

Laat Vaderdag een dag zijn die je niet over wil slaan, maar die je juist dichterbij jezelf en dichter bij je dierbaren brengt. Het kan een dag zijn waarop je even stilstaat met elkaar en je met elkaar kunt verbinden met behulp van bovenstaande tips.

Afbeelding
Minjon van Zoest

Over Minjon
van Zoest

Minjon van Zoest is rouwcoach bij OverRouw. Ze leert mensen die zich geen raad weten met zichzelf omdat er een dierbaar iemand is overleden, hoe ze met hun rouw om kunnen gaan, zodat ze weer grip op hun leven krijgen. Het overlijden van haar moeder in 2006 bleek het begin te zijn van een intens proces van groei en ontwikkeling. Haar rouw werd een springplank om zichzelf opnieuw te ontdekken en is sindsdien haar motivatie om anderen te inspireren, zodat mensen voelen op welke manier ze wél invloed hebben op hun leven.