Beste Bert,
Samen met je vrouw heb jij een levenstestament gemaakt en daar ook jullie uitvaartwensen in vastgelegd. Als oud-predikant heb je zoveel ervaring met uitvaarten en laatste-wensgesprekken, maar als je het met je kinderen over je eigen uitvaart moet gaan hebben wordt het lastig.
Hoe maak je het toch bespreekbaar met ze? Daar help ik je graag mee op weg via deze brief aan je kinderen. Aan het einde vind je ook nog mijn tips voor het vervolg.
Ik wens je een goed, mooi en liefdevol gesprek toe.
Briefschrijver Suzan
De brief
voor Bert
Lieve kinderen,
Jullie weten dat mama en ik graag leven, en wij weten dat het einde een keertje komt. Daar heb ik het heel vaak met kerkgangers over gehad.
Nu willen we het graag met jullie hebben over ons afscheid. En ik merk dat ik dat moeilijker vind. Maar ik moet het doen. Want ik vroeg het ook aan anderen en weet hoe fijn het is als alles rondom het afscheid voor nabestaanden bekend is. Dus moet ik het zelf ook doen. Bovendien weten we natuurlijk niet hoe lang we nog hebben.
Jullie hebben het volste recht om te weten hoe wij ons afscheid voor ons zien. Als jullie dat weten, geeft ons dat rust en vertrouwen. En het helpt jullie als het zover is. Dus willen we daar graag open over zijn.
Willen jullie het er met ons over hebben? Om ons gesprek makkelijker te maken, heb ik de onderwerpen opgesomd die ik graag samen wil bespreken:
De sfeer en het samenzijn
Als laatste afscheid zien we een feestelijke kerkdienst met vrolijke liederen voor ons. Het is namelijk een feest om te mogen geloven. Daarna wil ik graag begraven worden, in een kleine kring. Met jullie, mijn familie erbij.
De rest kan naar een samenzijn dat een weerzien wordt. Het is namelijk een verdrietige, maar ook een mooie gelegenheid om contacten aan te halen en te verbinden zoals ik ook in leven heb gedaan.
Verder zijn er een aantal mogelijkheden en zaken om rekening mee te houden:
- Praktische zaken: zoals ons testament, verzekeringspapieren, inloggegevens van bankzaken, adressenlijsten, trouwboekje en identiteitsbewijzen.
- Budget: een belangrijk punt om met elkaar te bespreken zodat jullie weten wat er te besteden is.
- Begraafplaats: mijn gewenste begraafplaats en soort graf dat mama en ik zouden willen en hoe we dat voor later kunnen regelen.
- Gewenste uitvaartverzorger: wie jullie tot steun kan zijn bij het organiseren. Hier kunnen we samen over praten.
- Muziek tijdens de kerkdienst: de psalmen en liederen die we nu mooi en vrolijk vinden.
- Kaart: de ideeën die wij hebben voor de vorm, tekst en afbeeldingen.
- Uitvaartkist: de wensen die we hiervoor hebben opgeschreven.
- Eten en drinken: tijdens het samenzijn geeft eten en drinken troost. We overleggen graag wat jullie hiervan vinden.
In ons gesprek maken we graag samen met jullie keuzes. Er zijn vast nog andere zaken waar jullie aan denken. Ook daarvoor maken we graag ruimte. De keuzes vullen we daarna graag aan in onze uitvaartwensen, zodat we allemaal weten hoe mama en ik het liefst ons afscheid met jullie ‘vieren’.
Liefs,
Jullie vader
Tips voor het plannen en
bespreken van het gesprek
Zoals beloofd, hierbij mijn andere tips voor het bespreken en plannen van je afscheid:
1. Plan het gesprek in
Makkelijker gezegd dan gedaan, maar daar begint het mee. Kies een goede opening en het juiste moment. Dezebespreektips helpen je om deze brief aan je kinderen te geven en het gesprek met ze te starten.
2. Bespreek je uitvaartwensen
Je hebt jouw uitvaartwensen al goed vastgelegd. Deel ze met je kinderen en ga samen nog eens de verschillende mogelijkheden na om te controleren of jullie niets zijn vergeten.
3. Regel alvast praktische zaken
Vertel je kinderen waar ze alles kunnen vinden als het nodig is. Denk aan je testament, verzekeringspapieren, inloggegevens van bijvoorbeeld je bankzaken, adressenlijsten, je trouwboekje en identiteitsbewijzen.
4. Herinneringen
Hebben je kinderen een mooie foto van jullie? Verzamel de mooie momenten die jullie nu al hebben beleefd en leg nieuwe vast zodat er herinneringen zijn die zij later kunnen delen en ophalen met elkaar.
5. Het afscheid nemen
Zijn er kleinkinderen? Zorg ervoor dat ook zij afscheid kunnen nemen op hun eigen manier. Bijvoorbeeld met een tekening, muziek of eigen tekst. Willen je kinderen bij de laatste verzorging zijn en de kist dragen met familieleden? Dat kun je ook met elkaar bespreken zodat zij hier nu al over na kunnen denken.
Tot slot vind je in dit overzicht wat je kinderen allemaal kunnen regelen als het echt zover is. En daar geef ik graag nog een tip voor. Het is handig om dan een nieuwe Whatsapp-groep aan te maken voor de voorbereiding van de uitvaart. Zo komt alles wat daarover gaat in één groep en niet in al bestaande familiegroepen terecht.
En mijn laatste en misschien wel belangrijkste tip: doe wat goed voelt. En vraag om hulp van een uitvaartverzorger die met jullie meedenkt.