Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Palliatieve zorg

Het gaat om nu.
Want de toekomst kan kort zijn.

Meer over dit onderwerp

We weten dat het leven eindig is. De meeste mensen weten alleen niet wanneer het einde komt.  Maar dat geldt niet voor Leonie. Leonie heeft kanker en ze heeft gehoord dat ze uitbehandeld is. Kwaliteit van leven is daarom nu voor haar extra belangrijk. De tijd die ze nog heeft, wil ze graag zo fijn mogelijk leven. Samen met haar man en hun twee jonge kinderen. Uitvaartverzorger Paul Beurskens vertelt meer over palliatieve zorg en waarom dit zo belangrijk is. 

Ik zie een jonge, sterke en positieve vrouw als Leonie mij begroet met een warme lach op haar gezicht. We komen bij elkaar om de wensen voor haar uitvaart te bespreken. Leonie: “We hebben er veel met elkaar over gepraat. En we weten nu goed wat we willen, ook voor de kinderen,” benadrukt Leonie terwijl ze haar man bemoedigend aankijkt en even in zijn hand knijpt. 

Praten over het overlijden is belangrijk

Ik ben blij dat zij en haar man hier de tijd voor nemen. Want dit gebeurt helaas nog te weinig. Het is voor veel mensen een drempel om over de dood te praten. Zelfs als iemand weet dat het overlijden niet ver weg meer is. Terwijl dit zoveel rust kan geven en de nabestaanden enorm kan helpen. Dit is daarom een waardevol onderdeel van ‘palliatieve zorg’. 

Het gaat niet om beter worden, maar om je zo goed mogelijk te voelen

Palliatieve zorg kan jaren duren. Bijvoorbeeld als iemand kanker heeft en uitbehandeld is, zoals bij Leonie. Maar ook dementie, de longziekte COPD of hartfalen zijn ziekten waar mensen niet van kunnen genezen. Met deze ziekten kun je nog wel weken, maanden of zelfs jaren leven. De zorg is dan niet gericht op beter worden, maar op het welzijn van de patiënt.

De juiste zorg geeft rust

Goede palliatieve zorg kan dan veel rust geven. Zowel voor degene die het nodig heeft als voor zijn of haar dierbaren. Krijgen mensen goede palliatieve zorg? Dan voelen zij zich beter in de laatste fase van hun leven. Ze zijn vaak minder somber of bang. Ze hebben minder last van klachten en hoeven bijvoorbeeld minder vaak (plotseling) naar het ziekenhuis. Kortom, ze ervaren een betere kwaliteit van leven. Daarnaast kunnen dierbaren het onvermijdelijke verlies vaak beter verwerken. 

Ik weet zeker dat dit ook geldt voor Leonie en haar dappere gezin. 

Wat kun je verder
allemaal regelen?

Praten over het afscheid kan helpen. Wat kun je nog meer regelen? Paul Beurskens deelt 4 tips: 

  • Zet een wilsverklaring op papier. 

“Zet je wensen voor de zorg aan het einde van je leven op papier. Dit heet een wilsverklaring. Hierop moet wel altijd een datum en handtekening staan van degene die het schrijft. Hierin zet je bijvoorbeeld: 
-    welke behandelingen je nog wel of juist niet wilt;
-    of je wel of niet gereanimeerd wilt worden bij een hartstilstand;
-    wie beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.”

  • Regel een donorverklaring. 

“Na het overlijden kan het zijn dat je organen nog kunnen worden gebruikt voor andere mensen. Op een donorverklaring kun je precies aangeven welke organen gebruikt mogen worden na je overlijden.”

  • Maak een testament.

“In een testament leg je bijvoorbeeld vast wie de erfgenamen zijn. En wie voogdij over kinderen krijgt. Een testament moet je altijd ondertekenen bij een notaris.” 

  • Bespreek je uitvaartwensen.

“Dat doe je met een uitvaartverzorger. Ik adviseer mensen altijd om dit op tijd te doen. Het geeft de nabestaanden zoveel rust.  Je kunt vrijblijvend een gesprek aanvragen met een uitvaartverzorger“
 

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is zorg die mensen krijgen als er geen genezing van een ziekte meer mogelijk is. De zorg is erop gericht om klachten en symptomen te verminderen. Of de gezondheid zo lang mogelijk stabiel te houden. Kortom, palliatieve zorg is gericht op kwaliteit van leven en niet op het verlengen van leven. Is bekend dat een patiënt niet kan genezen? Dan heeft eindeloos doorbehandelen geen meerwaarde. Sterker nog, dit kan meer ongemak en pijn opleveren in de laatste levensfase.