Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Blog Betty N2R

Betty verloor
haar man Harm

‘Het was bizar om zijn liedje
direct na het paragliden te horen’

Toen ze na haar paraglidevlucht landde op een strand bij een hotel, wist Betty (76) niet wat haar overkwam. Dit was de plek op Tenerife waar ze voor de laatste keer vakantie vierde met haar man. “Toen ik direct daarna in een strandtent zijn liedje van Kate Bush voorbij hoorde komen, had ik echt het gevoel dat hij dit had geregeld.”

In tegenstelling tot haar echtgenoot heeft ze helemaal niets met de muziek van Kate Bush. “Maar Harm vond het mooi. We hebben dat ene nummer ook op zijn uitvaart gedraaid. Altijd als hij dat liedje opzette, zei hij dat hij me even ging pesten. Het was bizar om precies dat nummer direct na het paragliden te horen. Ik ben heel nuchter, maar er gebeuren soms dingen die niet te verklaren zijn”, vertelt Betty.

“Hij heeft bijvoorbeeld een appelboom geplant in de tuin van mijn dochter. Daar groeide nooit iets aan. Na zijn overlijden hing de boom vol met appels. En heel de winter bleef er maar één appel hangen.”
 

Afbeelding
Blog Betty N2R

50 jaar
getrouwd

Harm had longfibrose. “We zijn samen vaak naar Tenerife geweest. De laatste keer kreeg hij steeds meer last van zijn gezondheid. We probeerden dingen te doen, maar het ging niet meer. Om bij dat strand te komen, gingen we een trapje af, maar de terugweg was zwaar. Zonder het uit te spreken, wisten we allebei dat dit de laatste keer was." Twee jaar na de diagnose is Harm overleden. Hij werd 72 jaar.  “Ik vond het heel moeilijk om hem los te laten. We waren bijna 50 jaar getrouwd. Ik zou zo graag nog een keer met hem uit eten gaan, ter ere van onze trouwdag. Dat deden we elk jaar. Dat was heilig. Ondanks zijn drukke baan, werd de agenda daar altijd voor vrijgemaakt.”

Afbeelding
Blog Betty N2R

Gevoel
van vrijheid

Een paar jaar geleden ging ze met haar jongste zus naar Tenerife. “In Nederland hadden we besloten iets geks te doen, iets wat je normaal gesproken niet snel zou proberen. Dat werd dus paragliden. Ik was al over de 70 en mijn zus heeft hoogtevrees. Samen stapten we uit onze comfortzone. Dat bijzondere gevoel dat ik in de lucht had, wil ik eigenlijk elke dag hebben. Zorgeloos, zonder iets aan je hoofd. Ik voelde me toen echt vrij. Dat gevoel van vrijheid gun ik iedereen.” Met singer-songwriter Niels Geusebroek deelde ze de bijzondere ervaring voor het herinneringslied Dansen In Gedachten voor November 2 Remember. “Ik vind het heel mooi dat het inspiratie is voor een nummer. Toen ik de eerste akkoorden hoorde, kon het voor mij al niet meer stuk. Het is een eerbetoon aan Harm. En het brengt het gevoel van boven in de lucht weer terug.”
 

Afbeelding
Blog Betty N2R

Niet
vergeten

Ze herdenkt Harm op dagen die voor haar belangrijk zijn. “Hij hield van kersenvlaai en bowl, dus heb ik zijn verjaardag omgedoopt tot kersenvlaaidag en bowlavond. Ook op Facebook besteed ik er aandacht aan. Het doet me veel als mensen op zulke dagen een teken van leven geven. Het geeft het gevoel dat degene die is overleden niet is vergeten.” Binnenkort vliegt ze weer naar Tenerife. Dan is ze voor de eerste keer weg met zijn verjaardag. “Op die dag ga ik naar de plek waar mijn herinnering vandaan komt. Dat strandje. Dan neem ik een box mee en draai ik knetterhard Dansen In Gedachten. Dan is de cirkel helemaal rond.” 
 

November 2
Remember

Betty is een van de nabestaanden die haar herinneringen deelde voor het nieuwe herinneringslied van November 2 Remember. In 2024 schreef Niels Geusebroek het nummer Dansen In Gedachten speciaal voor de herdenkingsavonden van Monuta.