Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Asbestemming

Asbestemming

Na de crematie verzamelen de medewerkers van het crematorium op een zorgvuldige manier de as. De as wordt daarna in een tijdelijke urn gedaan. Hierna volgt een zogenaamde bezinningsperiode van een maand voor de nabestaanden. Deze maand is vastgesteld in de Nederlandse wet. De as staat tijdens deze periode in de algemene nis van het crematorium. Deze ruimte kunt u niet bezoeken. Deze wettelijke bedenktijd bestaat zodat nabestaanden rustig kunnen nadenken over wat ze met de as willen doen. 

Wanneer kies ik
de asbestemming?

Na een maand kunt u de as ophalen in het crematorium. De uitvaartverzorger kan u meer vertellen over de mogelijkheden voor asbestemming. Het is ook mogelijk in het crematorium enkele voorbeelden van urnen en assieraden te bekijken.

Welke mogelijkheden zijn
er voor asbestemming?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor asbestemmingen. Lees hieronder meer over de diverse mogelijkheden. 

Afbeelding
Asbestemming - urn

As bewaren in
een urn

Vaak kiezen nabestaanden ervoor om de as van hun dierbare te bewaren in een urn. Er zijn veel verschillende urnen en in allerlei vormen, maten en kleuren. U kunt kiezen voor keramiek, hout of metaal, maar er zijn ook ecologische urnen. 

Lees meer

Afbeelding
Asbestemming - assieraden

As bewaren in
een sieraad

U kunt een deel van de as ook bewaren in een speciaal assieraad. Zo draagt u uw dierbare als het ware met u mee. Het is ook mogelijk de as te verdelen over meerdere sierraden. Onze uitvaartverzorgers kunnen u hier meer over vertellen en laten zien hoe dit werkt. 

lees meer

Afbeelding
Asbestemming - columbarium

Columbarium

Veel crematoria hebben een columbarium. Dit is een muur met nissen waar u een (sier)urn neer kunt zetten. U kunt vaak zelf een nis uitzoeken. Naast de urn kunt u er ook persoonlijke dingen neerzetten, zoals een foto of andere dierbare spullen van de overledene.

Lees meer

Afbeelding
Strooiveld - asbestemming

As
uitstrooien

U kunt de as van uw dierbare ook (laten) uitstrooien. Crematoria en begraafplaatsen hebben hiervoor vaak een eigen strooiveld. Daarnaast is het soms mogelijk om te kiezen voor een persoonlijk strooiveld, hier kunt u dan ook een gedenkteken bij zetten. Het is natuurlijk ook mogelijk zelf de as te verstrooien op een plek met een speciale betekenis zoals bijvoorbeeld uw eigen tuin.

Lees meer

Afbeelding
Urnengraf monuta

Urnengraf

Een urnengraf is een goede oplossing voor mensen die voor een crematie kiezen en daarbij een herdenkingsplek willen houden voor hun dierbaren. Dankzij een urnengraf kunnen nabestaanden altijd terug naar een plek om daar hun dierbare overledene te herdenken. Een urnengraf wordt vaak aangeboden op een natuurbegraafplaats, maar is ook zeker mogelijk op een begraafplaats of veteranenbegraafplaats.

Veelgestelde vragen over asbestemming

Asbestemming

Welke asbestemmingen zijn er?

Voor de bestemming van de as kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden. U kunt de as bewaren in een urn of assieraad. Of u kunt de as uitstrooien op een strooiveld of een andere bijzondere plek. 

Hoeveel as na crematie?

Na de crematie wordt de as in een tijdelijke asbus gedaan. De gemiddelde hoeveelheid as die overblijft na een crematie is 3 liter.

Keurmerk uitvaartzorg