Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Rouwauto

Rouwauto

Meer informatie rouwauto's

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden en kosten van een rouwauto? Sla vrijblijvend uw uitvaartwensen op in Monuta Uitvaartwensen. 

Als een dierbare is overleden wordt een rouwauto gebruikt als vervoersmiddel. De rouwauto is het meest bekende rouwvervoer en heeft een verlengde achterkant zodat er genoeg ruimte is voor de uitvaartkist. Tegenwoordig zijn er ook tal van andere mogelijkheden voor rouwvervoer. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een rouwbus, boot, fiets of een loopkoets. Ook zijn er tegenwoordig electrische rouwauto's. 

Soorten rouwauto's
bij Monuta

Vroeger was een rouwauto meestal zwart. Omdat elke uitvaart persoonlijk is, is dat tegenwoordig anders. Er zijn rouwauto’s in diverse kleuren en stijlen. Binnen Monuta werken we vaak met merken als Mercedes, Lincoln en Cadillac. De meest gangbare kleuren voor een rouwauto zijn zwart en zilvergrijs. Maar als u dat wilt, kunnen wij ook een andere kleur voor u regelen. Het is ook mogelijk te kiezen voor een elektrische rouwauto. 

Top 10
rouwauto's

Dit zijn de tien meest gekozen vormen van rouwvervoer:

  • Rouwauto zwart
  • Rouwauto grijs
  • Rouwauto wit
  • Uitvaartbus
  • Paard en wagen
  • Witte rouwkoets
  • Oldtimer
  • Koets met volgkoetsen
  • Motor met zijspan
  • Loopkoets of klassieke bakfiets
Afbeelding
Rouwauto Monuta

Rouwbus als
rouwauto

U kunt een uitvaartbus gebruiken om de overledene te vervoeren. U kunt de rouwbus ook als volgvervoer gebruiken. Zo kunt u met een grotere groep samen reizen. U kunt een rouwbus huren bij meerdere bedrijven in Nederland. Monuta heeft goede ervaringen met de Uitvaartbusservice uit Amsterdam en de Uitvaartbus van Van de Poel uit Deventer. Beide organisaties bieden meerdere soorten rouwbussen. Onze uitvaartverzorger vertelt u graag meer over de mogelijkheden en kosten. 

Vrijblijvend gesprek

Afbeelding
Rouwbus - rouwauto Monuta

Tesla
rouwauto

Duurzaamheid is ook bij een uitvaart iets waar steeds meer aandacht voor is. Er bestaan daarom tegenwoordig ook elecktrische rouwauto's. In 2016 werd de eerste Tesla rouwauto geïntroduceerd. Deze Tesla rouwauto is een model S die verlengd is zodat er ruimte is voor een uitvaartkist. Naast een elecktrische rouwauto zijn er ook andere duurzame alternatieven zoals de loopkoets of bakfiets met aanhanger. 

Loopkoets
als rouwvervoer

Als duurzaamheid voor u belangrijk is, is de loopkoets ook een mooie manier van vervoer. De loopkoets  wordt bij de uitvaart niet door paarden voortgetrokken, maar door de nabestaanden. Het onderstel van de loopkoets heeft vier grote koetswielen. Bovenop de loopkoets wordt de kist geplaatst. Rouwvervoer met een loopkoets is een mooie manier om in stilte een dierbare naar de laatste rustplaats te begeleiden. 

Afbeelding
Loopkoets - rouwvervoer Monuta

Rouwkoets als
rouwvervoer

Monuta werkt samen met Stalhouderij De Zadelhoff in Breukelen. Zij verhuren prachtige rouwkoetsen. De rouwkoetsen zijn beschikbaar in Nederland en in het buitenland. Ook kunt u een volgkoets of bloemenkoets huren. De koetsen hebben een gordijn voor privacy. Deze keuzes kunt u maken bij de rouwkoets:

  • Rouwkoets met gordijnen en kleden
  • Rouwkoets zonder gordijnen en kleden
  • Lampen afgedekt met transparant doek
  • Kruis of urn op het dak
  • Paarden ondergedekt met kleden
  • Paarden voorzien van pluimen
Afbeelding
Rouwkoets - rouwvervoer Monuta

Bakfiets of
fiets met aanhanger

Tegenwoordig kunt u uw dierbare ook vervoeren met de fiets. Speciaal hiervoor bestaat er een rouwbakfiets of een rouwfiets met een speciale aanhanger.  Bij het gebruik van rouwvervoer per fiets is het wel een voorwaarde dat de afstand naar de begraafplaats of het crematorium niet te ver is. Ook over de route moet van te voren goed nagedacht worden. De uitvaartverzorger denkt graag met u mee en kan u meer vertellen over de mogelijkheden. 

Afbeelding
Bakfiets - rouwvervoer Monuta

Wel of geen volgauto

Met een volgauto hoeft u zich niet druk te maken over de route en regels voor een rouwstoet. Mocht u nu wel door een rood stoplicht rijden of niet? Een volgauto kan u na de dienst ook thuis afzetten. Kunt u meerijden met een familielid? Dan bespaart u kosten door geen volgauto te kiezen.

Rouwstoet

Een rouwstoet bestaat uit de rouwauto met de overledene en één of meerdere volgauto’s. Rouwauto’s kunnen de traditionele, vaak zwarte, volgauto’s met geblindeerde ramen zijn, maar ook eigen auto’s van de nabestaanden.

Uitvaartstoet vlaggen

De particuliere auto’s worden door de uitvaartverzorger vaak voorzien van officiële vlaggen aan linker- en rechterzijde. Het voordeel van een of meerdere volgauto’s boven particuliere auto’s met vlaggen, is dat volgauto’s beter herkenbaar zijn als onderdeel van de rouwstoet. Uw uitvaartverzorger kan u adviseren over het gebruik van een of meerdere rouwauto’s.

Waar moet ik rekening mee houden als ik in een rouwstoet rijd? 

Als u meerijdt in een rouwstoet gelden er bepaalde regels en gebruiken. Het is gebruikelijk dat de naaste familie vooraan rijdt in de rouwstoet. Daarna volgen de andere gasten van de uitvaart. Auto's in een rouwstoet rijden dichter op elkaar dan u normaal gewent bent in het verkeer. De reden hiervoor is dat er dan minder snel een andere auto de rouwstoet doorkruist en het duidelijk is dat u onderdeel bent van een rouwstoet. Zorg ervoor dat u in de rouwstoet blijft en niet andere auto's in het verkeer voorrang geeft (tenzij dit niet anders kan). Andere weggebruikers zullen hier rekening mee houden en u voorrang geven. Het is ook goed om te weten dat een rouwstoet altijd langzaam rijdt, beneden de aangegeven snelheid. U gaat zachtjes door een bocht en met gematigde snelheid over een drempel uit respect voor de overledene. 

Afbeelding
Rouwstoet - rouwauto Monuta

Heeft een rouwstoet
voorrang?

Het is bij wet verboden om een rouwstoet te doorkruisen. Weggebruikers moeten op een gelijkwaardige kruising voorrang verlenen aan de volgauto's van een rouwstoet, ook als de rouwstoet van links komt of afslaat. Deze regeling geldt alleen voor gelijkwaardige kruisingen, en dus niet voor kruisingen met verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden. De auto’s van een rouwstoet moeten altijd stoppen voor een rood verkeerslicht en moeten voorrang verlenen aan het verkeer op een voorrangsweg of rotonde. Bij zebrapaden krijgt een voetganger of een bestuurder van een gehandicaptenvoertuig normaal gesproken zelf voorrang, maar moet een naderende rouwstoet voor laten gaan. Deze regels gelden alleen als de voertuigen van de rouwstoet (zowel de rouwauto en volgauto’s als particuliere volgauto’s) op de juiste wijze voorzien zijn van de officiële vlaggen. De hoogte van de boete voor het doorsnijden van een rouwstoet is 90 euro.

Ander
rouwvervoer

Heeft u andere wensen? Neemt u gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee. Er zijn veel bijzondere mogelijkheden zoals een Daimler oldtimer rouwauto, Landrover, Harley Davidson met zijspan en Hummer. Lees er meer over in ons blog 'bijzonder rouwvervoer'.

Lees blog

Veelgestelde vragen over rouwvervoer

Rouwauto

Heeft een rouwstoet voorrang?

Een rouwstoet bestaat uit de rouwauto met de overledene en één of meerdere volgauto’s. Rouwauto’s kunnen de traditionele, vaak zwarte, volgauto’s met geblindeerde ramen zijn, maar ook eigen auto’s van de nabestaanden. De particuliere auto’s worden door de uitvaartbegeleider vaak voorzien van officiële vlaggen aan linker- en rechterzijde. Het voordeel van een of meerdere volgauto’s boven particuliere auto’s met vlaggen, is dat volgauto’s beter herkenbaar zijn als onderdeel van de rouwstoet. Uw uitvaartverzorger kan u adviseren over het gebruik van een of meerdere rouwauto’s. 

Verkeersregels

Een waardig verloop van de rouwstoet is ook afhankelijk van andere verkeersgebruikers. Soms ontstaat wel eens de neiging om tussen twee auto’s door naar de overkant van de straat te gaan. Het is echter bij wet verboden om een rouwstoet te doorkruisen. Weggebruikers moeten op een gelijkwaardige kruising voorrang verlenen aan de volgauto's van een rouwstoet, ook als de rouwstoet van links komt of afslaat. Deze regeling geldt alleen voor gelijkwaardige kruisingen, en dus niet voor kruisingen met verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden. De auto’s van een rouwstoet moeten altijd stoppen voor een rood verkeerslicht en moeten voorrang verlenen aan het verkeer op een voorrangsweg of rotonde. Bij zebrapaden krijgt een voetganger of een bestuurder van een gehandicaptenvoertuig normaal gesproken zelf voorrang, maar moet een naderende rouwstoet voor laten gaan. Deze regels gelden alleen als de voertuigen van de rouwstoet (zowel de rouwauto en volgauto’s als particuliere volgauto’s) op de juiste wijze voorzien zijn van de officiële vlaggen. De hoogte van de boete voor het doorsnijden van een rouwstoet is 90 euro.

Hoe kan je een begrafenisstoet herkennen?

Een begrafenisstoet bestaat uit de rouwauto en één of meerdere volgauto's. Dit kunnen traditionele rouwauto's zijn maar ook eigen auto's van nabestaanden. Om deze auto's te herkennen worden de auto's van de rouwstoet voorzien van officiële vlaggen aan de linker- en rechterzijde van de auto. 

Zijn er ook alternatieven voor zwarte rouwauto's?

Rouw- en volgauto's zijn in meerdere kleuren beschikbaar. Bijvoorbeeld in het wit, grijs en donkerrood. Tegenwoordig is er ook een uitvaartbus. In deze bus is ruimte voor de kist en de nabestaanden. U heeft dan geen volgauto’s nodig. Alternatieven voor een rouwauto zijn bijvoorbeeld een boot, motor met zijspan en fiets met aanhanger. 

Bestaan er duurzame rouwauto's?

Ja tegenwoordig bestaan er ook electrische rouwauto's. Het is ook mogelijk te kiezen voor een loopkoets  of een bakfiets. Een ander duurzaam alternatief is de rouwbus. De rouwbus kan veel mensen tegelijk vervoeren waardoor u minder auto's nodig heeft. 

Waarom loopt er altijd iemand voor de lijkwagen?

Het voorlopen voor de rouwauto is een traditie die door veel uitvaartverzorgers in ere wordt gehouden. De uitvaartverzorger loopt dan als de overledene opgehaald wordt en als deze aankomt op de uitvaartlocatie voor de rouwauto uit.  Het voorlopen is een teken van respect naar de overledene. Daarnaast geeft het bij het verlaten van een locatie, de nabestaanden de gelegenheid rustig aan te sluiten aan de rouwstoet. 

Hoe kun je zien of er iemand in een lijkwagen ligt?

Als een overledene vervoert wordt in een rouwauto dan is de auto altijd voorzien van officiële vlaggen. Als een rouwauto dus geen officiële vlaggen heeft dan ligt er geen overledene in de auto. 

Keurmerk uitvaartzorg