Uitvaart in besloten kring?
Dit zijn de opties
Een besloten uitvaart is een uitvaart in kleine en besloten kring, waarbij alleen genodigden aanwezig mogen zijn. De setting is warm en intiem. Meestal worden alleen de zogenaamde ‘intimi’ uitgenodigd bij zo’n uitvaart in besloten kring.
Hoe regel je een uitvaart in besloten kring en waar moet je rekening mee houden? Het is vooral belangrijk te bepalen welke wensen jij hebt of wat de overledene wenste.
Wie nodig je uit bij een uitvaart in besloten kring?
Wil je liever niet iedereen uitnodigen voor de uitvaart? Dat hoeft ook zeker niet. Bij een uitvaart in besloten kring heb je de mogelijkheid om alleen directe familie en bijvoorbeeld enkele goede vrienden uit te nodigen. Dus vooral degenen die dichtbij de overledene staan. Maar je kiest vooral zelf wie je wilt uitnodigen. Bij een besloten uitvaart zijn er meestal rond de 25 tot 30 gasten aanwezig en kun je de uitvaartkosten ook lager houden dan bij een grotere uitvaart.
Condoleance
Als je voor de condoleance wel meer mensen uitnodigt, dan kun je de daadwerkelijke afscheidsdienst zo klein mogelijk houden. Zo geef je anderen de gelegenheid om afscheid te nemen, maar kun je de uitvaart zelf klein en intiem houden.
Benoem het op de rouwkaart
Als de overledene de wens had om de uitvaart in besloten kring te laten plaatsvinden, geef dit dan ook aan op de rouwkaart. Onderschat de kracht van die wens niet, die zorgt ervoor dat gasten die wens respecteren. Benoem de wens ook letterlijk op de rouwkaart. Je zou dit bijvoorbeeld op de kaart kunnen zetten:
“Hettie had de wens om het afscheid klein en intiem te houden, daarom zal de uitvaart in besloten kring plaatsvinden. Afscheid nemen kan tijdens de condoleance op [datum] en [tijd] in [locatie].”
Op deze rouwkaart kun je ook jouw adres zetten, zodat mensen een condoleance kaart kunnen sturen. Degenen die wel zijn uitgenodigd voor de uitvaart krijgen een andere kaart met het adres, de datum en tijd van de afscheidsdienst.
Een crematie in besloten kring
Wordt de overledene gecremeerd, dan kun je ook de crematie in besloten kring laten plaatsvinden. De afscheidsdienst kun je in huiselijke sfeer organiseren. Je kunt dan rond de overledene zitten en bijvoorbeeld foto’s kijken met een kopje koffie en wat lekkers erbij. De locatie is vaak klein, zoals een speciale huiskamer in een uitvaartcentrum of een aparte ruimte in het favoriete café van de overledene. De dienst duurt niet langer dan een uur en als de dienst afgelopen is, is er de zogenaamde uitgeleide naar de rouwauto. De overledene wordt dan uitgezwaaid door de gasten en de rouwauto rijdt richting het crematorium. Zo’n crematie in besloten kring kost gemiddeld rond de €7.500, maar er is veel mogelijk om de crematiekosten lager te houden.
Een begrafenis in besloten kring
Wilde de overledene liever begraven worden, ook dan kan de begrafenis in besloten kring gehouden worden. Een besloten uitvaart kun je in vele vormen gieten. Bij een begrafenis in besloten kring kun je bijvoorbeeld de dienst in een zogenaamd ‘afscheidshuis’ houden, maar een intieme aula in een uitvaartcentrum is ook een optie. Als de begraafplaats dichtbij ligt, kan de overledene hier op een rijdende baar naartoe gebracht worden. Maar met een elektrische rouwauto kan ook. De koffietafel achteraf kan vervolgens in een grand café in de buurt plaatsvinden. Een begrafenis in besloten kring kost gemiddeld rond de €8.500, maar met andere keuzes kunnen de begrafeniskosten lager uitkomen.
Via onze uitvaartkostenmeter bereken je eenvoudig wat een uitvaart kost. Wil je wat meer uitgebreide informatie? Onze uitvaartverzorgers vertellen je graag meer over de mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek.
Je uitvaartwensen invullen
Heb jij al eens nagedacht over je uitvaart? Wil je bijvoorbeeld een uitvaart in besloten kring of juist een uitbundig afscheid met veel gasten? Er is veel mogelijk om je afscheid persoonlijk te maken. Via onze online module vul je nu alvast eenvoudig je uitvaartwensen in. Van kist en bloemen tot aan muziek en catering tijdens je uitvaart.