Alleenstaande huurder overleden
Wat moet je regelen?
Er komt veel kijken bij het regelen van een uitvaart, en alle zaken daarna. Daarom heeft Monuta een compleet overzicht gemaakt van alles wat u moet doen nadat iemand is overleden. Met Monuta Zorgen Erna voorkomt u nare verrassingen en begint u zonder stress aan de lastige periode na het overlijden van een dierbare.
Wanneer iemand die alleen woonde in een huurwoning is overleden, zijn er een aantal belangrijke stappen die je moet ondernemen om te voorkomen dat je met een huurschuld blijft zitten. Ook al heb je even de tijd voor het huurcontract stopt, zul je merken dat deze periode korter is dan het lijkt. Je moet namelijk al zoveel regelen in deze moeilijke periode.
Monuta heeft een simpel stappenplan voor je opgesteld en geeft antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Zo hopen we je een handje te helpen met het regelen van de nalatenschap.
De verplichtingen van de erfgenamen
Als erfgenaam heb je bepaalde verplichtingen wanneer je de erfenis van een overleden alleenstaande huurder accepteert. Ook moet je rekening houden met het automatisch stopzetten van het huurcontract.
Stopt de huur automatisch wanneer een alleenstaande huurder overlijdt?
Ja, de huur stopt automatisch wanneer iemand die alleen woont in een huurwoning overlijdt. Dit gebeurt echter pas aan het eind van de tweede maand na overlijden. De nabestaanden hebben zo de tijd om de uitvaart te regelen en bij te wonen alvorens ze de woning leeg moeten halen.
Is het mogelijk de huur eerder stop te zetten?
Ja, dat mag volgens de wet aan het eind van de eerste maand na het overlijden. Wanneer de huurder op 12 juli is overleden, kun je als nabestaande de huur per 31 augustus opzeggen. Uiteraard moet je de huur tijdig opzeggen bij de huurder.
Wie betaalt de (achterstallige) huur?
Zodra je als erfgenaam de erfenis accepteert, ben je verantwoordelijk voor de huurkosten. Ook eventuele achterstallige huur (schuld) komt bij de erfgenamen te liggen. In het geval er veel schulden zijn (zowel huur als andere achterstallige betalingen of leningen), is het belangrijk goed naar het volledige financiële plaatje te kijken alvorens je de erfenis accepteert.
Ook ben je als erfgenaam verantwoordelijk voor het herstellen van eventuele gebreken in de huurwoning, die normaliter door de huurder voltooid moeten worden voor het einde van het contract. De onderhoudsplicht van de woning ligt na overlijden ook bij de erfgenamen.
Mag ik de huur overnemen?
Als je geen medehuurder was voor het overlijden, heb je geen recht op de huurwoning. Het is altijd mogelijk om aan de verhuurder te vragen of je de huur over mag nemen, maar hij/zij is niet verplicht dit toe te staan.
Er gelden speciale regels voor weeskinderen tussen de 16 en 27 jaar.
Het stappenplan
- Je moet het overlijden melden bij de verhuurder. Ook wanneer je de erfenis (nog) niet accepteert, is dit een belangrijke stap. Hierdoor stopt de huur namelijk automatisch aan het einde van de tweede maand na overlijden. Het kan zijn dat de verhuurder om een overlijdensakte en/of andere documenten vraagt.
De volgende stappen gelden voor degenen die de erfenis accepteren: - Wil je de huur eerder opzeggen? Kijk dan in de huurovereenkomst hoe je dit doet. Vaak moet dit per aangetekende brief.
- Ga na of er achterstallige huur is, en zorg ervoor dat de huur op tijd wordt betaald zodat er geen schulden ontstaan.
- Herstel eventuele gebreken in de woning waarvoor de huurder verantwoordelijk is.
- Zorg ervoor dat de woning netjes wordt opgeleverd, volgens de regels en afspraken met de verhuurder.