Mag je rijden in een auto
van een overleden persoon?
Er komt veel kijken bij het regelen van een uitvaart, en alle zaken daarna. Daarom heeft Monuta een compleet overzicht gemaakt van alles wat u moet doen nadat iemand is overleden. Met Monuta Zorgen Erna voorkomt u nare verrassingen en begint u zonder stress aan de lastige periode na het overlijden van een dierbare.
Meestal bestaat een erfenis niet alleen uit geld, en erft men bijvoorbeeld een auto. Na de uitvaart roept dit vragen op, zoals ‘mag ik in een geërfde auto rijden?’ en ‘hoe zit het met de verzekering?’
Mag je in de auto van een overleden persoon rijden?
Nee, dat mag niet zomaar. Voor je in de geërfde auto mag rijden, moet je een aantal zaken regelen. Zo moet je de auto op jouw naam zetten en ervoor zorgen dat onder andere de verzekering betaald en geldig is.
Ben je de partner van de overledene en reed je voor het overlijden al in de auto? Dan mag je er in blijven rijden, maar moet je alsnog het kenteken op jouw naam zetten (binnen 5 weken).
Accepteer je de erfenis niet, of enkel onder voorwaarden? Dan kun je de auto niet op je eigen naam zetten. Mocht één van de erfgenamen dit wel doen, dan betekent dit automatisch dat de erfenis is verdeeld en geaccepteerd. Terugdraaien is daarna niet mogelijk.
Hoe zet je de auto van een overleden persoon op jouw naam?
Wanneer je een auto erft en deze wil houden, heb je 5 weken de tijd om het kenteken op je eigen naam te zetten.
Waar kun je de geërfde auto op je eigen naam laten zetten?
Bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of bij een van de kantoren in Zoetermeer of Veendam. Om de geërfde auto op je eigen naam te zetten heb je het kentekenbewijs met tenaamstellingscode of het originele tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs nodig. Ook moet je je kunnen legitimeren. Op de website van de RDW staat de uitgebreide uitleg.
Als je de auto verkoopt, moet je deze op naam van de koper laten zetten. Volgens de RDW ben je als erfgenaam verantwoordelijk voor de motorrijtuigenbelasting, de verzekering en de APK zolang je dit niet hebt gedaan .
Hoe lang is de verzekering van een geërfde auto geldig?
Na overlijden stopt de autoverzekering niet automatisch. Volgens de wet ben je als erfgenaam verplicht de verzekering te betalen en ervoor te zorgen dat deze geldig is en blijft. Je kunt de verzekering opzeggen na het overschrijven op naam van een nieuwe eigenaar, of dit nu een familielid is of een externe koper.
Kan ik een geërfde auto verkopen?
Ja, als je een auto erft mag je deze verkopen. Wel zijn er zaken waar je rekening mee moet houden. Verkoop je de auto niet binnen 5 weken? Dan moet je deze eerst op je eigen naam laten zetten zoals hierboven beschreven. Ook ben je tot de verkoop verantwoordelijk voor onder andere de verzekering en de APK. Dit geldt ook als je niet in de auto wil rijden tot de verkoop.
Na de verkoop moet het kenteken binnen een week overgeschreven worden op naam van de koper.
Monuta Zorgen Erna
Monuta is al meer dan 100 uitvaart-expert en helpt je onder andere met het vastleggen van je uitvaartwensen. Om nabestaanden nog beter van dienst te zijn, en te helpen in deze verdrietige periode, heeft Monuta het ‘Monuta Zorgen Erna’ boekje samengesteld. Hierin vind je veel nuttige informatie over het afhandelen van de nalatenschap. Dit hulpmiddel ontvangt iedereen die een uitvaart laat uitvoeren door Monuta.