Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Bankzaken na overlijden

Bankzaken regelen
na overlijden

Monuta Nabestaandenzorg

Er komt veel kijken bij het regelen van een uitvaart, en alle zaken daarna. Daarom heeft Monuta een compleet overzicht gemaakt van alles wat u moet doen nadat iemand is overleden. Met Monuta Zorgen Erna voorkomt u nare verrassingen en begint u zonder stress aan de lastige periode na het overlijden van een dierbare.

Meer over dit onderwerp

De bankzaken behoren tot de eerste dingen die geregeld moeten worden na overlijden. Dit kan aardig wat tijd kosten en best ingewikkeld zijn. Monuta legt je uit wat je moet regelen en waar je rekening mee moet houden om extra kosten en schulden te voorkomen.

Wat gebeurt er met de bankrekening van een overleden persoon?

Vaak worden de rekeningen van de overledene geblokkeerd zodra de bank op de hoogte wordt gesteld van het overlijden. Zodra er een verklaring van erfrecht is, of duidelijk is wie toegang mag hebben tot de rekening, zal de blokkering worden opgeheven.

Eventuele automatische incasso’s blijven doorlopen. De bank kan meestal een lijst geven van de automatische incasso’s die aan de rekening(en) van de overledene zijn verbonden.

Wie regelt de bankzaken?

De nabestaanden regelen de bankzaken van de overledene, tenzij anders is aangegeven in een testament. Het is namelijk mogelijk een executeur aan te wijzen in je testament. Met een verklaring van executele krijgt deze persoon toegang tot de betaalrekening na overlijden om alles te regelen.

Wil je meer informatie over het vastleggen van je uitvaartwensen en het opstellen van een testament? Neem dan contact op met Monuta

Afbeelding
Bankzaken na overlijden

Wat moet je regelen bij de bank na overlijden?

Het overlijden melden

De eerste stap is het melden van overlijden bij de bank. Elke bank heeft zijn eigen procedure. Maar je zult hoogstwaarschijnlijk de akte van overlijden en een kopie van je eigen identiteitsbewijs nodig hebben. De bank kan ook om andere documenten vragen, zoals een verklaring van het centraal testamentenregister, een vrijwaringsformulier, een verklaring van erfrecht of een verklaring van executele.

Openstaande rekeningen

Rekeningen die nog niet betaald zijn blijven ook na overlijden in de meeste gevallen verschuldigd. Is er bijvoorbeeld een onbetaalde rekening na een internetaankoop, dan dienen de erfgenamen deze alsnog te betalen, ook als het product of de dienst niet (meer) gebruikt wordt.

Als het product nog niet is geleverd, omdat het bijvoorbeeld om nieuwe meubels gaat, is het mogelijk om met de verkoper te overleggen. Velen zullen akkoord gaan de aankoop te ontbinden, het product niet te leveren, en de factuur dus te annuleren. In het geval van een reis of hotelreservering kun je om coulance vragen, al is de kans groot dat je alsnog moet betalen of dat het geld dat vooraf is betaald, niet terug wordt gestort. Sommige annuleringsverzekeringen gelden ook bij overlijden. Probeer daar beroep op te doen.

Automatische incasso’s stoppen

Het opzeggen van abonnementen op de krant, een magazine of een audioboek-app bijvoorbeeld lijkt geen prioriteit te hebben na het overlijden van je partner of dierbare. Echter, deze abonnementen worden vaak via automatische incasso betaald, en die worden niet automatisch gestopt. Het is dus belangrijk om alle abonnementen zo snel mogelijk op te zeggen.

Aangezien de rekening van de overledene vaak (tijdelijk) wordt geblokkeerd, kan het geld niet worden afgeschreven. Er ontstaat dus een schuld die je als erfgenaam moet betalen. Hieraan kunnen incassokosten en rente worden toegevoegd na een bepaalde tijd.

Wanneer de rekening niet wordt geblokkeerd, wordt het geld alsnog afgeschreven. Dit stopt pas wanneer het abonnement is opgezegd of het bedrijf op de hoogte wordt gesteld van het overlijden.

Wat gebeurt er met een machtiging na een overlijden?

Na het overlijden vervallen eventuele machtigingen. Dit betekent dat iemand die toegang had tot de rekening door middel van een machtiging, na overlijden geen geld meer kan opnemen of overmaken. De toegang tot online bankieren en een eventuele bankapp zal ook vervallen.

Afbeelding
Bankzaken na overlijden

Heb ik een verklaring van erfrecht nodig voor het regelen van bankzaken na overlijden?

Een verklaring van erfrecht wordt opgesteld door een notaris. Hierin staat wie de erfgenamen zijn en wie er bevoegd is om onder andere de bankzaken te regelen. Het opstellen van de verklaring kan meerdere weken duren, en kost vaak een paar honderd euro.

Het is mogelijk dat de bank om een verklaring van erfrecht vraagt. Wanneer de overledene minderjarig was, onder curatele of bewind stond of in de schuldsanering zat, zal de bank bijna altijd om de verklaring vragen. Ook wanneer er sprake is van een hypotheek of levensverzekering zul je de verklaring hoogstwaarschijnlijk moeten aanvragen. Voor meer duidelijkheid raden we je aan de checklist op de website van het NVB in te vullen.