Erfenis na overlijden
beide ouders
Er komt veel kijken bij het regelen van een uitvaart, en alle zaken daarna. Daarom heeft Monuta een compleet overzicht gemaakt van alles wat u moet doen nadat iemand is overleden. Met Monuta Zorgen Erna voorkomt u nare verrassingen en begint u zonder stress aan de lastige periode na het overlijden van een dierbare.
Wanneer je geconfronteerd wordt met het overlijden van beide ouders, zul je naast het verwerken van je verlies helaas veel administratieve zaken moeten afhandelen, waaronder het regelen van de nalatenschap. Dit roept vaak veel vragen op, zoals: ‘Hoe maak je het beste afspraken rondom de erfenis om later problemen en misverstanden te voorkomen?’
Monuta geeft antwoord op veel vragen in het boekje ‘Monuta Zorgen Erna’ dat je ontvangt na het laten uitvoeren van een uitvaart door Monuta. Op deze pagina leggen we je alvast wat meer uit over de erfenis na het overlijden van beide ouders.
Wat staat er in de wet wanneer er geen testament is?
Wanneer een van de ouders overlijdt, ontvangen de kinderen niet direct hun deel van de erfenis. Wel ontvangen ze een zogenoemde ‘vordering in geld’. Wanneer de tweede ouder overlijdt, kunnen de kinderen dit bedrag opeisen. Hetgeen dat de kinderen erven noemen we het ‘kindsdeel’.
Mocht de langstlevende biologische of adoptieouder hertrouwen, en daarna overlijden, dan komt het kindsdeel pas vrij wanneer deze partner ook overlijdt. Heeft de partner de erfenis van je biologische ouder volledig opgemaakt, dan bestaat de mogelijkheid dat je als erfgenaam niets ontvangt.
In sommige gevallen is dit te voorkomen door, met behulp van een advocaat, het kindsdeel onder bewind te laten stellen.
Wie zijn de erfgenamen?
Wanneer er geen testament is, en beide ouders zijn overleden, zijn de kinderen erfgenamen. Stiefkinderen kunnen enkel via een testament erfgenaam worden.
Indien de tweede ouder kinderen heeft gekregen met een nieuwe partner, na het overlijden van de eerste ouder, heeft dit invloed op de samenstelling van de nalatenschap. Een notaris kan je helpen om meer duidelijkheid te krijgen over wie nu precies de erfgenamen zijn en hoe de erfenis verdeeld zal worden.
Een testament opstellen bij de notaris
Na het overlijden van beide ouders ontstaat er soms onenigheid tussen de erfgenamen. Vooral wanneer de langstlevende ouder kinderen heeft gekregen na het overlijden van zijn/haar eerste partner, is het vaak onduidelijk hoe de erfenis verdeeld wordt onder de kinderen. Deze onduidelijkheid, in combinatie met het verdriet, doet de emoties soms hoog oplopen.
Om dit te voorkomen kun je op tijd een testament opstellen. Dit zorgt voor duidelijkheid en vermindert de zorgen van de nabestaanden.
Ook wanneer je de erfenis anders wil verdelen dan onder de wet gebeurt, door bijvoorbeeld iets na te laten aan een stiefkind, is het opstellen van een testament noodzakelijk.
Je uitvaartwensen vastleggen
Monuta heeft al meer dan 100 jaar ervaring in de uitvaartsector en helpt je graag met het vastleggen van je uitvaartwensen. Zo weten je nabestaanden precies hoe alles georganiseerd moet worden en zijn ze gerustgesteld omdat ze weten dat alles volgens jouw wensen zal verlopen.