Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Inkomen overlijden partner

Geen inkomen na overlijden partner?
Dit zijn je rechten

Monuta Nabestaandenzorg

Er komt veel kijken bij het regelen van een uitvaart, en alle zaken daarna. Daarom heeft Monuta een compleet overzicht gemaakt van alles wat u moet doen nadat iemand is overleden. Met Monuta Zorgen Erna voorkomt u nare verrassingen en begint u zonder stress aan de lastige periode na het overlijden van een dierbare.

Wanneer je partner overlijdt begint er een hele zware periode. Maar naast het verwerken van je verdriet, kan het ook zo zijn dat je opeens zonder inkomen zit. Monuta begrijpt dat dit voor extra zorgen en stress kan zorgen, en helpt je graag door antwoord te geven op een aantal veelgestelde vragen.

Na het overlijden van je partner heb je mogelijk recht op een nabestaandenuitkering en / of het nabestaandenpensioen. Ook is het belangrijk om je toeslagen opnieuw te berekenen. 

Waar heb ik recht op als mijn partner overlijdt?

Iedereen die officieel in Nederland woont of werkt, is verzekerd voor de Anw. Dat betekent echter niet dat je de Anw-uitkering automatisch ontvangt na het overlijden van je partner. Ook is het mogelijk dat je recht hebt op het uitkeren van een levensverzekering of een aanvullend pensioen dat geregeld is via het bedrijf waar je partner werkte. Monuta legt het uit.

Wat zijn de voorwaarden voor een nabestaandenuitkering (Anw-uitkering)?

De Anw-uitkering vraag je aan bij de SVB, de Sociale Verzekeringsbank. Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen op de dag van het overlijden:

  1. Je partner moet verzekerd zijn voor de Algemene nabestaandenwet (Anw).
  2. Je zorgt voor een kind onder de 18 jaar dat bij je thuis woont.
    OF
  3. Je bent minimaal 45% arbeidsongeschikt.

Het is belangrijk om te weten dat de uitkering wordt stopgezet zodra je niet meer aan deze voorwaarden voldoet. Iemand die dus uiteindelijk weer arbeidsgeschikt wordt verklaard en niet zorgt voor een minderjarig kind dat bij hem / haar thuis woont, zal geen recht meer hebben op de Anw-uitkering. 

Kan ik een Anw-uitkering krijgen als ik in het buitenland woon?

Ja, als je aan alle voorwaarden voldoet kun je een Anw-uitkering krijgen als je met je partner in het buitenland woonde op het moment van overlijden, of wanneer hij / zij daar woonde. Dit geldt echter niet voor alle landen. Op de website van de SVB staat precies aan welke voorwaarden je moet voldoen, onder het kopje ‘Extra voorwaarden bij wonen of werken buiten Nederland’.
 

Afbeelding
Inkomen overlijden partner

Wanneer heb ik recht op het nabestaandenpensioen?

In tegenstelling tot wat velen denken, heeft het nabestaandenpensioen niet per se iets met de pensioenleeftijd te maken. De Anw is bijvoorbeeld een nabestaandenpensioen. Daarnaast zijn er nog twee soorten: het aanvullend nabestaandenpensioen van de zaak en de levensverzekering.

Als nabestaande van een partner die in loondienst werkte, is de kans groot dat je recht hebt op een aanvullend nabestaandenpensioen van het bedrijf. Als je dit ontvangt, kun je ook een Anw-uitkering ontvangen. Deze twee sluiten elkaar niet uit. 

De levensverzekering is iets dat iedere particulier af kan sluiten. De voorwaarden en uitkering hiervan verschillen per verzekering.

Je toeslagen berekenen na het overlijden van je partner

Als je partner overlijdt, heeft dit hoogstwaarschijnlijk een grote invloed op je toeslagen. Een aantal toeslagen kunnen op naam van de toeslagpartner worden gezet. Anderen stoppen automatisch. De belastingdienst stuurt je binnen 5 weken na overlijden een brief met alle informatie die je nodig hebt over de verschillende toeslagen.

Enkele maanden, of het jaar na het overlijden, ontvang je een tweede brief met een definitieve berekening. Op de website van de belastingdienst staat precieze informatie voor elke situatie.

Wat moet je doen om je toeslagen opnieuw te laten berekenen na het overlijden van je partner? 

Als je partner in Nederland woonde op het moment van overlijden, geeft de gemeente dit door aan de belastingdienst. Je hoeft dus zelf geen melding te maken van overlijden. 

Woonde je partner in het buitenland? Dan moet je een ondertekende brief sturen met de naam en het adres van je overleden partner,  zijn / haar burgerservicenummer en geboortedatum, en de naam en het adres van een contactpersoon. Vergeet niet een Nederlandstalige kopie van de overlijdensakte bij de brief in de envelop te doen.

Als je een Anw-uitkering en / of nabestaandenpensioen ontvangt, waardoor je totale inkomen of vermogen stijgt, moet je dit ook zo snel mogelijk doorgeven via ‘Mijn toeslagen’. Zo kan de belastingdienst alles opnieuw berekenen en kom je niet voor nare verrassingen te staan.