Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Praktische nazorg

Hulp bij
rouwverwerking

Het rouwproces is voor iedereen anders en ook hoelang het duurt kan verschillen per persoon. Het kan fijn zijn om hier hulp bij te krijgen van vrienden en familie. Als u het gevoel heeft dat u er niet meer uitkomt kan het ook helpen om professionele hulp te zoeken bij uw rouwverwerking. Hiervoor zijn verschillende instanties opgericht.

Professionele hulp bij rouwverwerking

Voor hulp bij rouwverwerking kunt u terecht bij veel verschillende organisaties. Op deze pagina geven wij u een overzicht van de organisaties met contactgegevens. 

Landelijk Steunpunt Verlies

Barchman Wuytierslaan 89 
3819 AB Amersfoort 

Informatie-/advieslijn: (033) - 4616896 
Telefonisch spreekuur: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 - 12.00 uur
https://www.steunbijverlies.nl/

Rouwmeter

De Rouwmeter helpt je om te beoordelen of professionele hulp voor jou zinvol kan zijn, variërend van ondersteuning door je huisarts, gespecialiseerde online begeleiding tot therapie. Aangezien rouw vaak onvoorspelbaar verloopt, is het verstandig om de Rouwmeter op verschillende momenten in te vullen en regelmatig te evalueren hoe het met je gaat. Vergeet niet dat er ook een Rouwmeter beschikbaar is voor kinderen, om hen te helpen tijdens het rouwproces. De rouwmeter is een initiatief van Stichting Fonds Slachtofferhulp.

Bekijk de rouwmeter voor kinderen

Stichting
Mind

Stationsplein 125 
3818 LE Amersfoort

Stichting Mind heeft een brochure gemaakt over rouw. Hierin kunt u meer achtergrondinformatie vinden over begeleiding bij rouwverwerking en over rouw bij kinderen of na suïcide. U kunt de brochure kosteloos aanvragen.

MIND
Korrelatie

De hulplijn van MIND Korrelatie is dagelijks bereikbaar voor vragen over rouw of rouwverwerking begeleiding. De psychologen en maatschappelijk werkers van MIND Korrelatie geven gratis advies en hulp aan iedereen. Dat kan anoniem, zowel telefonisch als via de mail of chat. MIND Korrelatie is bereikbaar op werkdagen van 9.00 -18.00 uur via telefoonnummer 0900 - 1450 (€ 0,15 p/m). Mailen en chatten kan ook via mindkorrelatie.nl

Stichting
Achter de Regenboog

Deze stichting richt zich op begeleiding bij rouwverwerking van kinderen en jongeren.
www.achterderegenboog.nl

Veelgestelde vragen over hulp bij rouwverwerking

Hulp bij rouwverwerking

Wanneer moet ik hulp zoeken bij rouwverwerking?

Rouwverwerking is voor iedereen anders. U bepaalt zelf waar u behoefte aan heeft. Vindt u dit lastig inschatten? Op www.rouw.nl vindt u een ‘rouwmeter’. Vul hier uw basisgegevens in en die van de overledene en er verschijnt een lange lijst met vragen. Hiermee wordt gepeild wat het verlies voor uw leven betekent. Er komt een score uit; een percentage dat aangeeft hoe ver u bent met de rouwverwerking. Is de score hoog, dan krijgt u het advies om hulp te zoeken bij de rouwverwerking.

Wat voor professionele hulp is er bij rouwverwerking?

U kunt op verschillende manieren hulp krijgen bij rouwverwerking. De hulplijn van MIND Korrelatie is dagelijks bereikbaar voor vragen over rouw of rouwverwerking begeleiding. De psychologen en maatschappelijk werkers van MIND Korrelatie geven gratis advies en hulp aan iedereen. Dat kan anoniem, zowel telefonisch als via de mail of chat. MIND Korrelatie is bereikbaar op werkdagen van 9.00 -18.00 uur via telefoonnummer 0900 - 1450 (€ 0,15 p/m). Mailen en chatten kan ook via www.mindkorrelatie.nl.

Fonds Psychische Gezondheid heeft een brochure gemaakt over rouw. Hierin kunt u meer achtergrondinformatie vinden over begeleiding bij rouwverwerking en over rouw bij kinderen of na suïcide.

Stichting Achter de Regenboog richt zich op begeleiding bij rouwverwerking van kinderen en jongeren. U kunt hen bereiken op www.achterderegenboog.nl.

Uiteraard staat ook de uitvaartverzorger van Monuta voor u klaar tijdens en na de uitvaart voor praktische hulp en hulp bij rouwverwerking. Het is ook mogelijk uw verhaal te delen of met lotgenoten te praten op Wie troost mij.

Welke boeken zijn er over rouwverwerking?

Er zijn veel boeken geschreven over rouwverwerking. Welk boek bij u past is een persoonlijke keuze. We benoemen een aantal populaire boeken om u op weg te helpen.  'Je bent jong en je rouwt wat’ van Lisanne van Sadelhoff, ‘Moederhart vol rouw en liefde’ van Elsbeth Kuysters en 'Over rouw' van Elisabeth Kübler-Ross en David Kessler.

Hoe steun je
iemand die rouwt?

Hoe kun je iemand die een dierbare moet missen goed tot steun zijn? Rouwcoach Minjon vertelt in dit artikel meer over de mogelijkheden en laat zien hoe je hen als naasten kunt helpen.

Lees meer

Keurmerk uitvaartzorg