Ouders over
afscheid
Als nieuwe ouder word je bedolven onder goedbedoelde adviezen. Een belangrijk onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het nadenken over het afscheid. Dat klinkt misschien vreemd in een tijd die in het teken staat van nieuw leven. Maar juist op dat moment wordt het vaak duidelijk hoe belangrijk het is om alles goed te regelen.
Eerste ervaringen
Net zoals het voor veel mensen nieuw is om een kind te krijgen, hebben de meeste mensen ook niet zoveel ervaring met het regelen van een uitvaart. Een vergelijking die misschien niet iedereen maakt, maar op papier veel overeenkomsten heeft. Ineens moet je van alles in werking zetten omdat er een grote verandering in je leven plaatsvindt. Dat gebeurt dan ook nog eens allemaal in een tijd die vol zit met emoties. Bij een geboorte vaak blijdschap, bij een afscheid meestal verdriet.
Wie gaat je dan helpen? Wat moet je allemaal weten? Hoe had je jezelf hierop kunnen voorbereiden? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Door ervaringen te delen met anderen, die misschien al wel iets hebben meegemaakt op dat vlak.
Ouders over afscheid
In samenwerking met Kekmama en Mamaplaats delen wij verhalen van ouders die open willen zijn over hun ervaring met afscheid. Bijvoorbeeld het verhaal van Lisa, die haar drieling verloor na de bevalling. Zij schrijft openhartig over wat zij en haar partner meemaakten toen ze afscheid namen van hun kinderen.
“De uitvaart voelde voor mij als het enige en laatste wat ik nog voor onze kindjes kon doen. Ik wilde ze het allermooiste geven."
Afscheid van een kind
Uit de verhalen blijkt ook dat het afscheid soms heel onverwacht kan zijn. Dat kan het afscheid van een partner zijn, een familielid, maar ook van een kind. Je kunt je hier bijna niet op voorbereiden. Moeilijke gesprekken over afscheid zijn daarom minstens zo belangrijk. Daardoor kan het onderwerp gewoon bestaan en helpt het bij de gevoelens van verlies. Lieke geeft haar overleden dochtertje June nog steeds een rol in het gezin, door stil te staan bij haar overlijdensdag.
“Elk jaar kiezen we er weer voor om deze dag te vieren voor haar en haar broertjes, met een lach en een traan. Elk jaar kijken we samen terug op de dag dat June overleed en haar begrafenis."
"Heb je een uitvaartverzekering?" vroeg de arts
Lieke kijkt in een ander blog ook terug op de bevalling van June en wat er toen allemaal door haar heen ging. Na de bevalling en het overlijden van haar kindje, vroeg de arts of ze een uitvaartverzekering had. Haar man had dit al geregeld, maar op dat moment was het niet waar haar gedachten naar uitgingen. Ze kon op haar eigen manier afscheid nemen, doordat het financieel geregeld was.
"Sinds mijn bevalling van June geef ik al mijn zwangere vriendinnen mee om hier eens goed naar te kijken, een uitvaartverzekering. Gewoon. Omdat ik niet wil dat mochten zij in zo’n onmenselijke situatie komen, ze hier niet op voorbereid zijn en keuzes moeten maken. Zoals ik. Want als Dwight het niet geregeld had… Daar wil ik niet eens aan denken."
Hoe heb jij het geregeld?
Steeds meer mensen zijn open over hun eigen afscheid. Hoe ze dit voor zich zien, maar ook hoe ze dit zouden betalen. Ruim 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering, vooral om nabestaanden met een gerust gevoel achter te laten.
Hoe heb je dit geregeld? En heb je ook wat voor je kind geregeld? Met de MonutaUitvaartverzekering zijn kinderen gratis meeverzekerd, al vanaf 20 weken zwangerschap. Als je kind 18 wordt, kan deze zelf een verzekering afsluiten. Tot die tijd is alles geregeld op jouw polis. Dat biedt een hoop financiële rust en zekerheid.