Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Werken als uitvaartverzorger

Als je een saaie baan wilt
moet je geen uitvaartverzorger worden

Meer over dit onderwerp

Na 25 jaar in de theaterwereld, besloot Hans Langhout de Grote Ommezwaai te maken. ‘Ik was klaar voor iets anders. Iets waar ik nog steeds mijn creativiteit in kwijt kan, maar waar ik iedere dag verrast en uitgedaagd wordt. De uitvaart biedt mij dit en méér.” Hans deelt 9 dingen die je nog niet wist over het uitvaartvak.   

Je moet creatief zijn

Geen uitvaart is hetzelfde. Daar kun je wel rustig vanuit gaan. Zo had ik laatste een familie die opa graag wilde bijleggen in het familiegraf. Geen probleem denk je misschien. Maar wat bleek? Mensen worden steeds langer en de kist paste niet in het familiegraf. Dan moet je dus creatief zijn. En samen met de familie een oplossing zoeken. Past opa in het graf bij een ander familielid? Kunnen we het graf verlengen? Gelukkig heb ik nog niet meegemaakt dat we géén oplossing vonden. Maar ik heb wel geleerd dat nietsis wat het lijkt.

Er zijn geen regels

‘Kan dat wel?’, hoor ik vaak van mensen. Dan zeg ik, ‘alles kan, totdat het tegendeel bewezen is’. Het kan vaak wel handig zijn om iets te duiden. Kondig iets aan bijvoorbeeld: ‘Het eerste wat Joep altijd deed als hij thuiskwam, was deze muziek opzetten’. Vervolgens kun je met een gerust hart keihard Joeperdepoep zat op de stoep door de aula laten knallen. Dan ben je verzekerd van een warme glimlach op alle gezichten.

Vervolgens kun je met een gerust hart keihard Joeperdepoep zat op de stoep door de aula laten knallen.
Hans Langhout
Afbeelding
Hans Langhout Monuta

Maak het persoonlijk, persoonlijk, persoonlijk

Een uitvaart in de kroeg, in de strandtent of op de motorclub. Een biertje op de kist, de hond bij het graf of de motor naast de kist. Er is echt zoveel mogelijk. Hoe gek het ook is, schroom niet om het te vragen, dat moedig ik mensen aan. Dan laat ik wel weten of het kan. Waarom dit zo ontzettend belangrijk is? Jij helpt nabestaanden bij het verwerken van hun – soms ondraaglijke – verlies. Met een persoonlijk afscheid creëer je een allerlaatste herinnering. Denk dan alsjeblieft out of the box.

Je mag lachen

Sterker nog, soms kan dat erg mooi zijn. Je hoeft niet alles naar beneden te praten met een bedompte stem. Je hoeft niet alles volgens een vast stramien te doen, omdat dat ‘zo hoort’. Ik zeg vaak: maak het maar luchtig, er mag best gelachen worden. Dat kan juist fijn zijn op een moeilijk moment. En mensen vaak helpen om makkelijker bij hun emotie te komen. ‘Met een lach en een traan’, die uitdrukking bestaat niet voor niets.

Je moet jezelf zijn

‘De uitvaartbranche is natuurlijk ook een soort theater, want je moet acteren.’ Ik hoor het vaak. Absoluut niet!, is mijn reactie dan. Ben je niet oprecht? Veins je een emotie? Daar prikt iedere familie direct doorheen. Je moet altijd jezelf zijn, oprecht zijn, dát zijn de belangrijkste eigenschappen van een goede uitvaartverzorger.

Afbeelding
Kist persoonlijke keuze

Je hoeft niet altijd verdrietig te zijn

Mensen zeggen vaak tegen me: ‘Oh, dat lijkt me zo'n moeilijk beroep. Want het is allemaal zo verdrietig.’ Natuurlijk, dat is zeker waar. Maar het grote verschil is: het is niet míj́n verdriet, ík ben niet verdrietig. En juist daarom werkt het. Juist daarom kan ik empathisch zijn bij de familie en me inleven. En juist dat is wat de nabestaanden op dat moment nodig hebben.

Je mag flexibel zijn

Als je zelf flexibel bent, is Monuta dat ook. Meldingen komen op ieder moment binnen, maar natuurlijk hoef je niet 24 uur per dag bereikbaar te zijn. Je helpt elkaar ook. En de ene uitvaart kost nou eenmaal meer tijd dan de andere. Het ene regelgesprek is binnen een uur klaar, bij een andere familie zit je 3 uur aan tafel. Dat weet je nooit van tevoren en daar heb je je eigen verantwoordelijkheid in.

Ook uitvaartverzorger
worden?

Bij Monuta weet je zeker dat je krijgt wat je nodig hebt

Monuta vindt opleiding en ontwikkeling ontzettend belangrijk. Zo was zij een van de eerste organisaties die zich aansloot bij de NaVU, het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg. Ook is Monuta een van de grotere organisaties binnen de branche met een eigen academie. Bij de Monuta Academie haal je het NaVU-diploma. Monuta betaalt alle kosten van de opleiding. Daarmee waarborgt zij de vakbekwaamheid van al haar uitvaartverzorgers.

Ik heb ontzettend gelachen

Hans: “Ik heb ontzettend veel gelachen tijdens de opleiding. Je zit met allemaal verschillende mensen bij elkaar, jong en oud, uit alle walks of life, maar je hebt allemaal 1 ding gemeen: voor iedereen is het vak nieuw. Dat is gewoon heel prettig en leuk. Je stimuleert elkaar en je wordt nooit zomaar in het diepe gegooid. Wat dat betreft is Monuta een ongelooflijk goede opleider. En niet alleen tijdens de opleiding. Ik leer nog elke dag en er staat altijd wel iemand voor me klaar die me kan helpen als ik tegen iets aanloop. Dat is fijn.”

De opleiding is volledig gericht op de praktijk

Volg je de NaVu-opleiding? Dan krijg je begeleiding van gecertificeerde praktijkopleiders. Hans: “De opleiding is totaal praktijk gericht. Verzorgd door leuke en enthousiaste praktijkbegeleiders. Zij zitten zelf in het vak, dus weten waar je tegenaan kunt lopen. Zelfs de theoretische kant, oftewel de wat taaiere stof, brengen zij met humor en interactieve spellen. Dit helpt je om de informatie makkelijk te verwerken, op je eigen niveau oefenen en nieuwe situaties je zo goed mogelijk ‘eigen’ maken.”

Zoek jij ook een baan met betekenis in een bijzondere branche? Lees hier meer