Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
De kracht van uitvaartmuziek

De kracht van
uitvaartmuziek

“Zijn handen vliegen over de piano. Zijn lichaam beweegt mee met iedere aanslag. De sfeer in de aula is ontroerend en warm en de familie en vrienden zijn zichtbaar gegrepen door het moment. Wat kan muziek bij een uitvaart toch krachtig zijn, besef ik mij weer.” Uitvaartverzorger John Bres vertelt over de bijzondere rol die muziek bij een uitvaart kan spelen.

Ik kijk en luister naar de kleinzoon van nog geen 20 jaar. Hij speelt virtuoos piano op de vleugel van het crematorium tijdens het afscheid van zijn opa. Dat is op zich niet zo bijzonder, dat gebeurt wel vaker. Maar wat dit zo bijzonder maakt, is dat de kleinzoon speciaal voor het afscheid geoefend heeft op het genre muziek waar zijn opa in de vroege jaren ‘50 furore mee maakte in zijn eigen band: jazz. 

Ik ben geraakt door dit moment

Terwijl hij behendig speelt, draait op de schermen in het crematorium een oud filmpje mee van opa. We zien hem geanimeerd op zijn eigen piano spelen, terwijl de livemuziek van zijn kleinzoon door de ruimte klinkt. Wat een magisch moment. Ik ben niet de enige die door dit gebaar geraakt is. De verbinding tussen opa en zijn kleinzoon is duidelijk voelbaar onder de familie en vrienden. 

Muziekwensen
vastleggen

Bij Monuta kunt u eenvoudig en kosteloos uw wensen online vastleggen in Monuta Uitvaartwensen. Wilt u bijvoorbeeld Frans Bauer of liever klassieke muziek op uw uitvaart? Leg het vast in Monuta Uitvaartwensen zodat uw dierbaren later niet met vragen achter blijven. 

Uitvaartmuziek speelt een belangrijke rol

Muziek speelt een steeds belangrijkere rol bij een persoonlijk afscheid, merk ik. Ik krijg bijvoorbeeld steeds vaker een vraag als ‘Wat is de top 10 uitvaartmuziek ?’ Of: wat is de meest gedraaide uitvaartmuziek? En terecht. Muziek biedt troost, haalt herinneringen naar boven en zegt vaak wat met woorden moeilijk uit te drukken is. Ook zien we steeds vaker dat uitvaartmuziek een weerspiegeling is van wie de overledene was en waar hij of zij van hield. Dat kan helpen bij het afscheid.

Ik denk terug aan een ander bijzonder moment

Het is alweer zo’n 2 jaar geleden, maar staat me bij als de dag van gisteren. Een geliefd lid van een koor was overleden. Tijdens het afscheid wilde de pianist van het koor graag iets live op de vleugel spelen. Dat hadden we dan ook zo in het draaiboek opgenomen. Maar wat we er niet bij hadden gezet, was dat dit de aanzet was tot een flashmob-achtige happening...

Kippenvel 

Tijdens het pianospel viel er om beurten een koorlid in, verspreid door de hele aula. De zang begon timide, maar al snel klonken er steeds meer sopranen, alten, tenoren, bassen in prachtige harmonie. De muziek zwol aan, werd steeds rijker en opzwepender. Totdat alle stemmen van het koor de aula vulden. Het koor bracht iedereen in de zaal in vervoering en ontroering. Kippenvel. 

Na de laatste klanken van de piano klonk eerst weifelend, maar al snel een uitbundig applaus. De weduwe was in tranen van ontroering en dankbaarheid voor dit moment. Ze gaf later aan dat haar man dit geweldig had gevonden. 

De kracht van uitvaartmuziek

Natuurlijk zit niet iedereen in een koor en speelt niet iedereen piano. Maar vergeet niet, ook de meest gedraaide uitvaartmuziek kan dezelfde troost en emotie bieden. Muziek die je nu misschien nog niet kent, kan je raken en passen bij jouw dierbare. De tekst kan je om wat voor een reden dan ook aanspreken en troost geven. Tijdens het afscheid, maar zeker ook daarna. Dat is de kracht van muziek.