Een knuffel van
juf Frida
Juf Frida werkt al bijna veertig jaar op een basisschool in Roden. Veel mensen uit het dorp kennen haar. Iedereen vindt haar een enthousiaste, vrolijke en gemotiveerde juf. De kinderen zijn gek op haar. Tijdens een werkoverleg wordt Frida onwel. Collega’s doen er alles aan om haar te helpen, maar het mag niet zo zijn. Juf Frida overlijdt op 59-jarige leeftijd. Monuta uitvaartverzorger Anton Tjapkes verzorgt de uitvaart van juf Frida.
De familie kent Anton van twee jaar geleden. Toen overleed Henk, de zwager van Frida. Vanwege de goede klik toen, wil de familie dat Anton ook de uitvaart van Frida begeleidt. Anton vertelt: “Ik was vastbesloten er een mooi en gedenkwaardig afscheid van te maken, voor de naaste familie, maar ook voor alle kinderen op school.
Ongeloof en verdriet
Wanneer ik bij de familie aan tafel zit om de uitvaart te bespreken is het ongeloof en het verdriet ontzettend voelbaar. Frida ligt nog in het ziekenhuis. Ik regel eerst dat ze thuis opgebaard wordt, zodat ze bij haar man en kinderen kan zijn. De school heeft gedenktafels neergezet waar ouders en kinderen juf Frida kunnen herdenken. Ik denk aan alle kinderen die les van haar kregen en vraag ondertussen hoeveel kinderen op school zitten. Bijna driehonderd.
Driehonderd knuffels
Opeens weet ik het. Hoe mooi zou het zijn als alle kinderen nog een laatste knuffel van juf Frida krijgen? Twee dagen later worden er driehonderd knuffels bezorgd. Verschillende collega’s schieten te hulp om de knuffels te voorzien van een kaartje met de tekst: ‘Een knuffel van juf Frida’.
Absolute stilte
Op de dag van de uitvaart gaan we met juf Frida nog een laatste keer langs de basisschool. De straat staat vol met kinderen en hun ouders. Er heerst een absolute stilte. Terwijl ik voor de rouwauto de straat in loop, merk ik dat dit ook voor mij een emotioneel moment is. Ruim honderd kinderen in stilte voor hun juf Frida. Tijdens de afscheidsdienst delen nabestaanden mooie herinneringen met elkaar. De dominee staat stil bij de kinderen en de fotopresentatie past er mooi tussen.
Een bijzonder afscheid
De route van de kerk naar de begraafplaats duurt ongeveer twintig minuten, dwars door het dorp heen. Ruim 450 mensen lopen in de rouwstoet mee. Op de begraafplaats besluiten we de uitvaartkist op onze schouders te nemen. Dat verdient ze. Een mooi, waardig en plechtig afscheid. Precies zoals de familie het heeft gewild.”
Met uitvaartwensen ook
aan je naasten denken
Door het idee met de knuffels van uitvaartverzorger Anton, werd er rondom het afscheid ook aandacht besteed aan de gevoelens en het verdriet van de kinderen op school. Zij konden met een goed gevoel afscheid nemen van hun geliefde juf. Door dit soort en andere wensen nu aan te geven in uw uitvaartwensen, kunnen uw nabestaanden later ook met een goed gevoel afscheid nemen. Bij Monuta kunt u uw uitvaartwensen eenvoudig online vastleggen, wijzigen en delen met uw naasten.