Monuta
Blogs
Op deze pagina vindt u onze blogs van experts en onze uitvaartverzorgers. Met onze blogs willen wij u inspireren en meer vertellen over de mogelijkheden rondom een bijzonder afscheid.
Ieder slachtoffer
dezelfde waardige aandacht
Op 17 juli 2024 is het precies 10 jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte in Oekraïne. Hans Bleijerveld, directeur van het Expert Team Monuta, zorgde met een heel team collega’s dat alles tot in de puntjes geregeld was voor de thuiskomstceremonies. “We voelden in die periode allemaal de saamhorigheid die ontstond. Met de ceremonie wilden we die gevoelens van eenheid en verbondenheid eer aandoen.”
Een dierbaar persoon
leeft voort in jou
“Iemand die dicht bij je stond en er niet meer is, leeft voort in jou. In de manier waarop je denkt en praat. Als ik met mijn handen op mijn rug loop, dan ben ik net mijn opa. Als ik me dat realiseer, vind ik dat ook wel heel mooi. Ik denk dan weer even aan hem en aan wie hij was. Iemand is niet weg als hij er fysiek niet meer is.” Zangeres DO roept met haar nummer ’Leef je in mij’ warme herinneringen op aan geliefden die er niet meer zijn.
Als je een saaie baan wilt
moet je geen uitvaartverzorger worden
Na 25 jaar in de theaterwereld, besloot Hans Langhout de Grote Ommezwaai te maken. ‘Ik was klaar voor iets anders. Iets waar ik nog steeds mijn creativiteit in kwijt kan, maar waar ik iedere dag verrast en uitgedaagd wordt. De uitvaart biedt mij dit en méér.” Hans deelt 9 dingen die je nog niet wist over het uitvaartvak.
Ode aan
een veteraan
Lees het aangrijpende verhaal van de uitvaart met militaire eer van Adjudant-Onderofficier Karel Zwart, een van de laatste veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Zijn dochter Jolanda deelt hoe zij en de familie de uitvaart hebben ervaren, met dank aan het Expert Team Monuta en defensie voor hun begeleiding. Ontdek hoe het afscheid een passende en waardevolle ode werd aan deze dappere veteraan.
Ik houd mijn
adem in
“Ik houd mijn adem in. Als dat maar goed gaat, denk ik, terwijl de kraan naar de kist beweegt. Het plateau dat de grijper moet pakken, is maar net iets breder dan de kist. Alles bij elkaar duurt dit moment niet langer dan twee, drie minuten. Hoe mooi is dit.”
Monuta uitvaartverzorger Jacqueline Reijers vertelt over de bijzondere uitvaart van Theo. Hij overleed na een ziekbed op zijn 61e.
Wat heeft
Noah gelééfd
Soms maak je een uitvaart mee waarvan je direct weet: deze vergeet ik nooit meer. Dat voelde ik toen ik Sabine en Danny voor het eerst ontmoette. Ik wist direct: “dit wordt een bijzondere uitvaart.” Uitvaartverzorger Esmeralda Kiès-Ovaa vertelt over de bijzondere uitvaart van baby Noah Blijleven die zij samen met uitvaartverzorger en -fotograaf Dasha Elfring verzorgde.
De wens van
Pauline
Pauline heeft een lastige tijd achter de rug, waarin ze veel bezig heeft moeten zijn met afscheid. Niet alleen het idee van haar eigen afscheid, maar ook heel dichtbij met het verlies van een goede vriendin. Dat heeft ervoor gezorgd dat ze nu haar eigen wensen wil delen met haar kinderen. Suzan helpt haar met een brief.
CakeTalk
Rouw
Rouwen is iets heel persoonlijks. Hoe gaat u om met verlies? Welke fases doorloopt u dan? En wat kan de omgeving doen? Ellen en Tommy delen hun ervaringen en leggen uit wat rouw eigenlijk inhoudt.
De wens van
Romy
Romy heeft op jonge leeftijd te maken gehad met verschillende depressies. Hierdoor was ze ook vaak met de dood bezig. Nu ze genezen is en volop geniet van het leven beseft ze hoe belangrijk het is om haar afscheidswensen op te schrijven. Briefschrijver Suzan helpt haar met een brief.
6 tips voor de feestdagen
zonder je dierbare
Het gemis van je overleden dierbare is tijdens de feestdagen meer voelbaar dan anders. Hoe kom je deze moeilijke dagen goed door en kun je een positieve wending geven aan je verdriet? Wij geven u 6 tips.
Tips rondom rouw
en eten bij feestdagen
Feestelijke momenten krijgen een nieuwe betekenis rondom rouw. Het gevoel van geluk en samenzijn kan omslaan in intens en plotseling verdriet. Diegene waarmee er een feestelijk moment gevierd werd, is er niet meer en dat kan extra hard aankomen op deze momenten. Diëtiste Mahsa verteld er over in ons nieuwste blog.
De wens
van André
André heeft zijn vrouw verloren en voelde zich daarna eenzaam. Hij heeft van alles gedaan om door deze moeilijke periode heen te komen. Met briefschrijver Suzan gaat hij hierover het gesprek aan met als doel om een brief te schrijven over wat je kunt doen om eenzaamheid tegen te gaan. Hoe ga je om met verlies als een dierbare overlijdt waarmee je 48 jaar hebt samengeleefd?
Vijf afscheid
bespreektips
Open zijn over afscheid betekent dat we met elkaar praten over wat u of uw geliefde wil. Voor, tijdens en na het afscheid. Zonder dat het moeilijk wordt of heel emotioneel. Hoe open bent u over afscheid? Kiest u voor begraven of cremeren? Weet uw partner, ouder of beste vriend wat u wilt? Of weet u het van hen? En hoe het is geregeld? We geven u vijf tips hoe u het gesprek over afscheid zou kunnen starten.
Wat als de uitvaartverzekering
de kosten niet dekt?
Onze uitvaartverzorgers maken regelmatig mee dat het verzekerd bedrag van de uitvaartverzekering van een overledene te laag is om alle kosten te dekken. Dit is een lastige situatie voor nabestaanden. Hierdoor kunnen zij vaak niet aan alle uitvaartwensen voldoen of blijven ze met onvoorziene kosten achter. Wij geven u graag 3 tips hoe u hiermee om kunt gaan.
Ik voelde verdriet voor
dat kleine meisje in mij
“Ik mag niet verdrietig zijn, want ik zag hem toch nooit.” Toen mijn vader overleed, dacht ik dat ik dat moest voelen. Dat werd versterkt door de mensen om mij heen: ‘Ach, je zag hem toch al bijna 10 jaar niet meer.’ ‘Hij was nooit een vader voor je.’ Alsof zijn overlijden daardoor minder erg was. Waarom voelde ik me dan zo verdrietig …?” Uitvaartverzorger Sandra Tom vertelt waarom rouw soms extra gecompliceerd kan zijn.
CakeTalk
Hoe bied je iemand troost?
Vaak wordt er tegen de nabestaanden gezegd: 'laat weten of ik iets kan doen'. Er is niet altijd ruimte voor nabestaanden om in tijden van verdriet zelf om steun te vragen. Ellen en Tommy geven in deze video tips over emotionele en praktische manieren om te troosten.
De wens
van Laure
Laure heeft vandaag precies een jaar geleden haar stiefvader verloren. Dit was heel plotseling. Door dit abrupte verlies heeft Laure niet alles tegen hem kunnen zeggen. Bijvoorbeeld hoe dankbaar ze is dat hij in haar leven was. Daarom wil Laure Nederland stimuleren om open te zijn naar elkaar en nu al te zeggen wat je voor elkaar betekent. Maar hoe doe je dat?
CakeTalk
Persoonlijke uitvaart
In de videoserie, CakeTalk, beantwoorden klantenservicemedewerker, Ellen, en uitvaartverzorger, Tommy, vragen die we vaak krijgen van klanten. We krijgen vaker de vraag of Monuta ook persoonlijke uitvaarten kan vormgeven. Dit is absoluut mogelijk, want met een persoonlijke uitvaart komen kenmerken en gebruiken van de overledene terug in het afscheid.
Geloof me,
dat is zó veel waard
“We plannen een avontuurlijke vakantie. We dromen over een nieuw huis, een andere keuken misschien. We praten over de kinderen. We delen trotse momenten maar ook grote of kleine zorgen. Dingen die ons nú bezighouden in ons leven. Maar praten over wat we willen als datzelfde leven eindigt? Tja, dat doen we liever niet.”
Tot in detail besproken
en geregeld
Jan was een echte levensgenieter die veel aandacht aan zijn gezondheid en lijf besteedde. Toen hij op zijn 62e stopte met werken, deed hij het zeker niet rustiger aan. Carla vertelt ons hoe Jan (73) en zij samen zijn uitvaart hebben geregeld nadat duidelijk werd dat Jan aan alvleesklierkanker zou komen te overlijden.
CakeTalk
Mogelijkheden
In de videoserie, CakeTalk, beantwoorden klantenservicemedewerker, Ellen, en uitvaartverzorger, Tommy, vragen die we vaak krijgen van onze klanten. In elke aflevering staat er één vraag centraal. In deze aflevering is dat de vraag wat de mogelijkheden zijn voor wat er met het lichaam gebeurt na het overlijden.
CakeTalk
Zelf regelen
In de videoserie, CakeTalk, beantwoorden klantenservicemedewerker, Ellen, en uitvaartverzorger, Tommy, vragen die we vaak krijgen van onze klanten. In elke aflevering staat één vraag centraal. Wat kunt u eigenlijk zelf al regelen voor uw eigen uitvaart? Ellen en Tommy geven u handige tips.
De wens van
Yasmin
Hoe vraag ik mijn beste vriendin als voogd? Yasmin is een alleenstaande moeder. Voor haar zoontje wil ze graag dat de voogdij goed geregeld is voor als er ooit iets met haar gebeurd. Haar moeder heeft ze al gevraagd om voogd te zijn. Ze zou graag ook haar beste vriendin willen vragen of zij de voogdij op zich zou willen nemen. Maar hoe doe je dat?
De wens van
Marjolein
Hoe maak ik de uitvaartwensen van mijn partner bespreekbaar? Het zou makkelijk zijn als je weet van elkaar wat jullie wensen zijn. Maar wat als je partner hier liever niet over praat? Wij helpen Marjolein met een brief aan haar vriend.
Geen kopzorgen
voor nabestaanden
Daniëlle heeft roots in Suriname en is net voor het eerst moeder geworden van een prachtige zoon. En ook al woont ze in Nederland, Suriname speelt nog steeds een grote rol in haar leven. Ook bij haar afscheid.
Ze hield meer
van dieren
Mevrouw Angelin woonde haar hele leven al op de boerderij. Haar grote wens was altijd om thuis te overlijden. Dat is helaas niet gebeurd, maar na het overlijden regel ik dat ze zo snel mogelijk naar huis wordt gebracht. Uitvaartverzorger Dorien Veerman vertelt over haar persoonlijke afscheid.
De wens
van Hans
Wie kan er nu beter speechen op jouw uitvaart dan jijzelf? In een video nog één keer het woord nemen om de mensen die je lief hebt te bedanken. Het is de grote wens van Hans. Maar hoe begin je zo’n video en belangrijker nog: wanneer neem je de video op?
Na afloop kan iedereen
lekker een Indisch hapje eten
“Mijn laatste wens is dat mijn geliefden mijn as uitstrooien over het water. Zodat ik met de stroom mee mag gaan in de zee. Ik wil nog heel lang leven, maar op een gegeven moment is het toch echt klaar hier. En dan wil ik heel graag een mooi afscheid als een mooie herinnering voor mijn kinderen en kleinkinderen.”
Afscheid
van een broer
Afgelopen augustus overleed Izaäk Reedijk (62), de oudste broer van Heleen (58) en Wim (54). Hij stapte zelf uit het leven. Wat betekent dit voor de nabestaanden? En hoe gaven zij vorm aan de uitvaart? “We wisten niet dat hij zó geliefd was.”
Mijn laatste show.
Alleen, ik ben er zelf dan niet bij
Kwok is een Hagenees, geboren en getogen in Den Haag en van oorsprong Chinees. Acteur, danser, Ving Tsun Kung Fu-meester, meervoudig Nunchaku Do-kampioen en vooral heel nederig. Het maximale uit het leven proberen te halen zolang hij hier nog op aarde mag zijn, is zijn mantra. En hij is open over zijn afscheid.
De wens
van Bert
Als predikant weet Bert als geen ander hoe fijn het is om een laatste wensgesprek te voeren. Maar wat als het zijn eigen uitvaart betreft? Dan komen er ineens andere emoties bij kijken. Bert wil zijn wensen graag bespreekbaar maken met zijn kinderen.
Hoe steun je
iemand die rouwt?
Hoe kun je iemand die een dierbare moet missen goed tot steun zijn? Gastblogger Minjon kweekt in dit artikel begrip voor nabestaanden en laat zien hoe je hen als naasten kunt helpen.
Een biologisch afbreekbare kist:
nóg meer rust
“Ik zie in de ogen van mevrouw van den Brenk dat ze veel verdriet heeft. Na het onverwachte overlijden van haar man staat haar complete veilige wereld in één keer op zijn kop. Op dit moment weet ze nog maar één ding zeker: ze wil haar kinderen niet tot last zijn.”Uitvaartverzorger Diederick Truin vertelt meer over de mogelijkheden van natuurbegraven.
Rouwen met
de vijf fases
Als je een dierbare hebt verloren, kan het fijn zijn om een vorm van steun te vinden. Iets waaraan je je vast kunt houden om een beetje een gevoel van grip te hebben op je leven. Want dat gevoel is vaak ver te zoeken als je rouwt. Wat ik veel mensen dan zie doen, is zich richten op de vijf fasen van rouw.
Voor het eerst alleen
Uitvaartverzorger Sandra Tom van Monuta gaat bij meneer de Groot langs om samen met hem en zijn familie een mooi afscheid te regelen. Meneer de Groot is 98 jaar oud en heeft 76 jaar lief en leed met zijn vrouw gedeeld. Nu is hij voor het eerst alleen.
Ze wil dat we haar as uitstrooien
“Ik beloof haar dat ik haar naar Scheveningen breng en daar haar as uitstrooi. Ze weet inmiddels dat ze mij kan vertrouwen.” Uitvaartverzorger Jan Memelink vertelt over de bijzondere uitvaart van Ingrid. “Ik zal deze uitvaart niet snel vergeten.”
Rouw tijdens de
feestdagen
De decembermaand is niet zo feestelijk wanneer je een dierbare moet missen. En de lockdown biedt een extra uitdaging. Hoe kan deze maand toch waardevol en liefdevol voor jou zijn? Gastblogger Minjon geeft in dit artikel tips.
Met hart, handen en hoofd
Ons werk als uitvaartverzorger luistert nauw. In het proces van het organiseren van een afscheid zitten veel kritische punten. Momenten waarop je het afscheid voor de familie kunt maken of kunt breken. Dat vraagt van ons een continue scherpte, een kritisch oog voor detail en de nodige flexibiliteit.
Wat maakt een uitvaart duur of goedkoop?
Geboortes, trouwerijen en uitvaarten kosten vaak veel geld. Dat is wat men zegt, maar is dit ook echt zo? Of hebben we zelf hier meer grip op dan we eigenlijk denken? Wij zochten uit wat een uitvaart duur of goedkoop maakt.
Het gaat om nu
We weten dat het leven eindig is. De meeste mensen weten alleen niet wanneer het einde komt. Maar dat geldt niet voor Leonie. Leonie heeft kanker en ze heeft gehoord dat ze uitbehandeld is. Kwaliteit van leven is daarom nu voor haar extra belangrijk. Uitvaartverzorger Paul Beurskens vertelt meer over palliatieve zorg.
Wel of geen uitvaartverzekering
“Heb ik wel of geen uitvaartverzekering nodig?” Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Bijvoorbeeld bij het kopen van een eerste huis, gezinsuitbreiding of wanneer er iemand in de directe omgeving overlijdt. Een uitvaartverzekering is niet verplicht, zoals bijvoorbeeld de zorgverzekering, maar kan wel erg handig zijn om te hebben.
Zo zijn wij altijd een beetje bij mama
Marian bleef altijd positief en optimistisch, zag de mooie kant van het leven en genoot van iedere zonsopgang. Maar uiteindelijk moeten Reef en Bo veel te jong afscheid van hun moeder nemen. Uitvaartverzorger Guido Steennis vertelt waarom natuurbegraven zo goed bij dit gezin past.
De rol van bijzonder rouwvervoer
“Haar ogen stralen van de opwinding. Ze heeft nog nooit in zó’n lange en imposante auto gezeten. Ik kan een glimlach niet onderdrukken. Wat fijn dat ze even niet alleen maar het verdriet om haar heen voelt.” Uitvaartverzorger Arnoud van Unen vertelt over de rol van bijzonder rouwvervoer. “Een rouwauto is lang niet altijd meer de standaard zwarte auto met gordijntjes.”
Maak rouwverlof voor iedereen toegankelijk
“We waren twee handen op één buik. En toen was hij er ineens niet meer. Wie verwacht dat je je vader nooit meer zal zien en niet meer kan zeggen wat je wilde?” Mirella verloor haar vader plotseling na een medische fout in het ziekenhuis. Haar werkgever toonde weinig begrip. Wettelijk is er niets geregeld. Iets wat moet veranderen, aldus Marrit van Exel.
Een kleurrijke uitvaart
“Mara leefde haar leven om liefde te geven. Ze was een warme vrouw met een enorm groot hart. Eén ding is zeker: bij deze begrafenis past geen zwart.” Uitvaartverzorger André de Bruijn vertelt hoe hij een persoonlijke en kleurrijke uitvaart voor Mara mogelijk maakte. En hoe bloemen zoveel meer kunnen zijn dan een rouwboeket alleen.
6 tips: Vaderdag zonder je dierbare
Waar met Vaderdag de commercie zich nog voornamelijk richt op mensen die een vader hebben, ziet de realiteit er voor veel mensen anders uit. Vaderdag is geen feestdag meer als je je vader moet missen, als je kinderen hún vader moeten missen, als je graag vader had willen zijn of als Vaderdag je op een andere manier confronteert met een gemis.
De kracht van uitvaartmuziek
“Zijn handen vliegen over de piano. Zijn lichaam beweegt mee met iedere aanslag. De sfeer in de aula is ontroerend en warm en de familie en vrienden zijn zichtbaar gegrepen door het moment. Wat kan muziek bij een uitvaart toch krachtig zijn, besef ik mij weer.” Uitvaartverzorger John Bres vertelt over de bijzondere rol die muziek bij een uitvaart kan spelen.
De zonnebloemen verbonden ons
Afgelopen maart, tijdens de piek van de eerste coronagolf, overleed de moeder van Ilse en Marieke. Hoe neem je afscheid als er zoveel niet kan en mag? Terugblik op een bijzondere uitvaart. “Goed afscheid nemen is wezenlijk voor het rouwproces.
Net als prinses Diana
“Rond een uur of 12 krijg ik een telefoontje. ‘Mijn dochter is vermoord’, hoor ik een zwaar emotionele stem aan de andere kant van de lijn uitbrengen. Ik weet meteen om wie het gaat, want het nieuws over de tragische dood van Shelley is volop in de media. Uitvaartverzorger Jan Kruit vertelt over de uitvaart van Shelley.
Niet bij elkaar, maar wel echt samen
“Wat kunnen we wél doen? Dat is nu de vraag.” Door de coronacrisis weten we inmiddels heel goed wat allemaal niet meer kan. Maar gelukkig zijn we met zijn allen heel flexibel, innovatief en inventief. En zetten we nieuwe mogelijkheden in waar mogelijk.
Yolanda verloor haar kindje tijdens de zwangerschap
Ook medewerkers bij Monuta maken ingrijpende verliezen mee. Yolanda verloor haar zoontje Sam tijdens de zwangerschap. In dit blog vertelt zij haar verhaal.
"Dag lieve mam"
Gelukkig is catering na een afscheid inmiddels weer mogelijk, maar andere beperkingen blijven bestaan door de coronacrisis. Dus we kijken nu naar wat wél kan. En dat is gelukkig nog heel veel. De ‘drive through’-condoleance bijvoorbeeld
Een knuffel van juf Frida
Juf Frida werkt al bijna veertig jaar op een basisschool in Roden. Veel mensen uit het dorp kennen haar. Iedereen vindt haar een enthousiaste, vrolijke en gemotiveerde juf. De kinderen zijn gek op haar. Tijdens een werkoverleg wordt Frida onwel.
Vrienden voor het leven
Een vraag die Monuta uitvaartverzorger Guido Steennis vaak van mensen krijgt: hoe hoort het eigenlijk? Wat kan er wel en niet bij een uitvaart? Ook de ernstig zieke Johan klopte met deze vraag bij Guido aan.
Koets als laatste wens
Marianne had nog een laatste wens: een mooi afscheid in een koets met paarden. Uitvaartverzorger Niels van Monuta heeft samen met haar familie de laatste wensen vertaald naar een mooi en bijzonder afscheid.
Rozen voor Eva
Meneer Huizer is ziek en weet dat zijn afscheid dichterbij komt. Zijn laatste wens is om nog iets bijzonders te doen voor zijn vrouw Eva. Een paar weken voor zijn overlijden bespreekt hij zijn laatste wensen met uitvaartverzorger Yvette van Dorp van Monuta.
Mink wist precies wat hij wilde
De coronacrisis brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Ook voor uitvaartverzorgers. Maximaal 30 personen bij een dienst, alleen telefonisch contact met de uitvaartverzorger, 1,5 meter afstand tussen de gasten. Geen handen schudden, geen dranken en geen nazit. Dit is een greep uit de belangrijkste maatregelen.
Als het maar niet op een uitvaart lijkt
Shaiah en Robbie zijn onafscheidelijk. Een vrij jong stel. Artistiek, vrolijk. Ze staan midden in het leven. Maar helaas laat het leven Robbie in de steek. Hij weet dat hij niet lang meer heeft. Ze bellen uitvaartverzorger André de Bruijn. Met een goede reden. Hij vertelt over het bijzondere afscheid van Robbie.
Voor eeuwig met elkaar verbonden
Na het overlijden van zijn vrouw Anne, heeft Gerard maar één wens als hij komt te overlijden: op zijn buik in de uitvaartkist, met zijn gezicht naar zijn vrouw toe. Een bijzondere wens, die uitvaartverzorger Kees van Hoorntot dan toe niet eerder had gehoord.
Hier voel ik me thuis
Meneer Feeder is al langere tijd ziek. Hij weet dat hij niet lang meer heeft. Daarom denkt hij nu aan zijn vrouw. Het paar heeft vooral elkaar en hij wil zo graag dat het afscheid ‘gewoon goed’ is. Uitvaartverzorger Berendjan Endedijk vertelt over dit bijzondere afscheid.
Zij wilde niet dat het allemaal op mijn schouders neer zou komen
Miranda was pas 35 toen zij vorig jaar na een lang ziekbed overleed. Haar man Arnold bleef achter met Bjorn (8) en Benthe (5). Een half jaar voor haar dood bespraken zij met Monuta de uitvaartwensen en hoe het afscheid financieel geregeld moest worden.
Dit past bij Theo
'Ella' zie ik op mijn telefoon oplichten. Ik neem op en het is even stil aan de andere kant van de lijn. Ik begrijp meteen dat het verkeerde boel is. "Theo is dood." Mijn hart zinkt in mijn schoenen. “Ella, ik kom eraan”, breng ik uit voordat een snik mijn stem breekt. Uitvaartverzorger Monique Maurik vertelt over het onvergetelijke afscheid van goede vriend Theo.
Nog een keer op de truck
Jenny was nog jong, veel te jong, als ze overlijdt na een ernstig ongeval. Ze laat haar man en hun zoontje van twee jaar achter. Uitvaartverzorger Erica Ubbink vertelt hoe zij samen met de familie een bijzonder en persoonlijk afscheid voor Jenny verzorgde.
Een en al liefde
Monuta uitvaartverzorger Ellen Spierenburg verzorgt de uitvaart van een artistieke oudere vrouw uit Soest. Ze had maar één wens: een groene uitvaart zonder poespas. Vanuit haar Griekse woonplaats is haar dochter en enige kind overgekomen om de uitvaart met mij te verzorgen. Zij benadrukt de wens van haar moeder: “Het is echt belangrijk dat het afscheid past bij wie zij was.”
Pieter blijft op de boot
Een overlijden komt vrijwel altijd onverwacht. Monuta uitvaartverzorger Sandra Tom kwam thuis bij een gezin dat door emoties is overmand. Pieter (42) is plotseling overleden aan een hartstilstand. Zijn dochtertje van 10 heeft hem in de keuken gevonden.
Weer thuis
“Eindelijk ben ik weer thuis, terug op de plek waar ik geboren ben.” De ernstige zieke Nikkie wil niets liever dan haar laatste dagen doorbrengen bij haar familie in Twente. De trotste Twentse is getrouwd met een Brabander en woont al tien jaar in het zuiden van het land.
Eenvoudig maar waardig
Monuta uitvaartverzorger Guido Steennis wordt uitgenodigd door de familie van Rita wanneer zij op 78-jarige leeftijd overlijdt. Samen gaan zij kijken hoe ze ook met een klein budget een bijzonder afscheid kunnen vormgeven.
Goedkope uitvaartverzekering
afsluiten, zo doe je dat
Op zoek naar een uitvaartverzekering gaan mensen vaak voor de goedkoopste optie. Toch betekent het niet automatisch dat de verzekering met de laagste premie ook daadwerkelijk de goedkoopste uitvaartverzekering is. Hoe dat kan leggen we uit in deze blog.
Een nieuwe liefde
na verlies van je partner
Valentijnsdag staat voor de deur. In de winkels worden we overspoeld met hartjes, chocola, kaarten, rozen, kortom van alles om onze liefde voor de ander duidelijk te maken. Maar hoe ga je hiermee om als je je partner bent verloren?
Condoleren in
het Engels
Als je iemand wilt condoleren kan het soms lastig zijn om de juiste woorden te vinden. Zeker als u iemand wilt condoleren in het Engels. Want wat zeg je nou als iemand overleden is in het Engels?
Ik geef je
mijn vertrouwen
Uitvaartverzorger Sandra Tom vertelt: een man belt en vertelt dat zijn vrouw ziek is. Om rust te krijgen willen ze graag het een en ander met mij bespreken. Ik word gastvrij ontvangen door Herman en Carola en we bespreken alles met elkaar. Van de invulling van de informele plechtigheid tot de crematie die in besloten gezelschap zal plaatsvinden.